Verkkouutiset

Ruotsiin uusi hallitus – Palestiina tunnustetaan, Natoon ei liitytä

Ruotsin tuore sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven ilmoitti perjantaina, että Ruotsi aikoo tunnustaa Palestiinan valtion.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Stefan Löfvenin mukaan Israelin ja Palestiinan välinen konflikti voidaan ratkaista vain kahden valtion mallilla.

Lisäksi Löfven kertoo hallitusohjelmassaan, että Ruotsi ei tule hakemaan Nato-jäsenyyttä. Sotilaallinen liittoutumattomuus palvelee hänen mukaansa Ruotsia hyvin. Ruotsi ei kuitenkaan aio pysytellä passiivisena, jos muissa EU-maissa tai Pohjoismaissa tapahtuu iskuja tai katastrofeja.

Muilta osin hallitusohjelma keskittyy Ruotsin infrastruktuuriin, ympäristöön ja kouluun liittyviin asioihin.

Ruotsi on Löfvenin mukaan vakavassa tilanteessa. Työttömyys pysyy suurena, koulutulokset romahtavat ja hyvinvoinnissa on suuria puutteita. Erot kasvavat ja epätasa-arvo naisten ja miesten välillä on jäänyt pysyväksi. Ympäristötavoitteista jää suurin osa saavuttamatta.

Ministerilistalla ei mullistavaa

Löfven esitteli perjantaina valtiopäivillä uuden vähemmistöhallituksensa ministerilistan. Sosialidemokraattien lisäksi hallituksessa on mukana ympäristöpuolue.

Ulkoministeriksi on nimitetty Margot Wallström. Nopean paluun Ruotsin politiikan huipulle tehnyt 60-vuotias sosialidemokraatti toimi 90-luvulla kolmeen otteeseen ministerinä Ingvar Carlssonin ja Göran Perssonin hallituksissa.

Vuosina 1999–2004 hän toimi EU:n ympäristökomissaarina, ja sen jälkeen komission institutionaalisista suhteista ja viestintästrategiasta vastaavana komissaarina.

Valtionvarainministeriksi nimitettiin odotusten mukaisesti sosialidemokraatti Magdalena Andersson.

Sen sijaan yllätyksenä Ruotsissa pidetään entisen tv-julkkiksen Alice Bah Kuhneken nimitystä kulttuuriministeriksi. Kuhneke on Nuorisohallituksen ylijohtaja. Nuorisohallitus eli Ungdomstyrelsen on kansalaisyhteiskuntapolitiikasta vastaava viranomainen.

Kaikkiaan hallituksessa on 24 ministeriä, mikä tekee siitä Ruotsin historian suurimman.

Valtiopäivät valitsi torstaina sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Löfvenin pääministeriksi. Häntä kannatti 132 edustajaa ja vastusti 49. Vastustajia olivat ruotsidemokraatit, sen sijaan porvaripuolueet ja vasemmistopuolue äänestivät tyhjää.

Lähteet: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)