Verkkouutiset

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruotsidemokraatit haluavat nyt hallitukseen

Puoluejohto haluaa Ruotsiin porvarihallituksen.

Ruotsidemokraatit haluavat osallistua keskustaoikeistolaiseen hallitukseen. Asiasta uutisoi SVT. Maahanmuuttokritiikillä profiloitunut puolue piti puoluekokouksena tänä viikonloppuna Karlstadissa. Puolue on valtiopäivien kolmanneksi suurin.

Ruotsin sisäpolitiikka on ollut viime aikoina myrskyisää. Valtiopäivät valitsi sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Magdalena Anderssonin pääministeriksi keskiviikkona. Anderssonia tukivat sosiaalidemokraattien ohella ympäristöpuolue, vasemmistopuolueen ja keskustan äänestäessä tyhjää.

Anderssonin pääministeriyttä vastustivat moderaatit, ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja liberaalit.

Vain muutama tunti Anderssonin valinnan jälkeen valtiopäivät hyväksyi opposition budjetin, johtaen ympäristöpuolueen eroon hallituksesta. Andersson jätti jo keskiviikkoiltana eroanomuksensa, mutta hänet valitaan todennäköisesti pääministeriksi jälleen alkavalla viikolla.

Ruotsidemokraatit pitävät kuluneen viikon tapahtumia suurena poliittisena voittona. Voittanut budjettiesitys oli moderaattien, ruotsidemokraattien ja kristillisdemokraattien yhteinen. Vaikka moderaattien ja ruotsidemokraattien välit ovatkin viime vuosien aikana lähentyneet, on moderaattien puoluejohtaja Ulf Kristersson kuitenkin poissulkenut hallitusyhteistyön  ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään syyskuussa 2022. Kristerssonin kaavailema porvarillinen hallituspohja tulee mitä todennäköisemmin myös nojaamaan ruotsidemokraattien tukeen.

Ruotsidemokraatit itse vaativat kuitenkin hallitusovien avaamista ja ministerinsalkkuja.

– Se on ainakin lähtökohtana. Siinä tapauksessa tulemme varmasti näyttämään pääministeriehdokkaalle vihreää valoa äänestyksessä, jos olemme osa kaavailtua hallitusta, puolueen talouspolitiikkaa luotsaava Oscar Sjöstedt kommentoi SVT:lle.

Toisin sanoen ruotsidemokraatit lupaavat varman tukensa porvarilliselle pääministeriehdokkaalle vain siinä tapauksessa, että puolue kuuluu hallitukseen.

Apupuolueen asema ei Sjöstedtiä houkuttele.

–Silloin prosessista tulee monimutkaisempi, koska meidän pitää tehdä lukuisia sopimuksia politiikan eri osa-alueilla, mukaan lukien budjetista, ennen kun voimme äänestää vihreää. Muuten äänestämme vastaan, hän arvioi.

Myös puoluesihteeri Richard Jomshof on samoilla linjoilla.

– Tärkeintä on että saamme aikaan asiapoliittisia muutoksia. Suurin mahdollisuus meillä on tähän jos olemme aktiivinen osa hallitusta. Mielestäni tämän oltava vaatimuksenamme.

Uusimmat
MAINOS