Verkkouutiset

Ruotsi poistaa kovatuloisten solidaarisuusveron

Hallituksen mukaan ylimmän tuloluokan verojen kevennys ei vaikuta valtion tuloihin.

Ruotsin sosialidemokraattijohtoinen hallitus on poistamassa budjetissaan tuloveroasteikon ylimmän portaan ”värnskatt”-nimellä tunnetun raippaveron. Se merkitsee viiden prosenttiyksikön alennusta suurimpien ansiotulojen verotukseen. Perusteluna hallitus kertoo, ettei poistaminen pitkällä aikavälillä alenna verotuloja lainkaan.

Suomessa kannetaan hieman vastaavasti niin kutsuttua solidaarisuusveroa. Sen alaraja on 76[nbsp]100 euron vuositulo. Veron on arvioitu koskevan noin 124[nbsp]000 veronmaksajaa.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen huomauttaa Ruotsin korkeimpien palkkaverojen laskevan alle Suomen tason. Lehtinen on jakanut Twitterissä alla näkyvän vertailun palkansaajan tuloveroprosentista Suomessa ja Ruotsissa. Siihen on kuvattu myös Ruotsin solidaarisuusveron poiston vaikutus.

– Ruotsissakin demarivetoinen hallitus on antamassa budjetin: mukana marginaaliverojen tuntuva alennus hyväpalkkaisille, kun ylin asteikkoporras (värnskatt) poistetaan. Samalla korkeimmat palkkaverot laskemassa alle Suomen tason, hän tviittaa.

Uusimmat
MAINOS