Verkkouutiset

Ruotsalaistutkija: Venäjän uhka on akuutti

Vihamielisiin toimiin suhtaudutaan Oscar Jonssonin mielestä Ruotsissa hälyttävän leväperäisesti.

Ruotsiin kohdistuvat ulkovaltojen vaikuttamisoperaatiot ovat puolustusasiantuntijan mukaan huomattavasti laajamittaisempia kuin julkisten tietojen perusteella yleensä ymmärretään.

– Omat tiedusteluviranomaisemme puhuvat vaikuttamisesta hyvin vähän. Esimerkiksi kyberhyökkäysten kohteeksi joutuneilla yrityksillä on kaikki syy vaieta, jotta ne eivät näyttäytyisi epävarmoina ja menettäisi pörssiarvoaan, ruotsalaista Frivärld-ajatushautomoa luotsaava sotatieteiden tohtori Oscar Jonsson kirjoittaa Svenska Dagbladetissa.

Jonsson viittaa sotilastiedustelun entisen päällikön, kenraalimajuri Stefan Kristianssonin äskettäiseen raporttiin, jonka mukaan Ruotsiin kohdistuva uhkakuva on sekä voimistunut että laventunut.

– Vieraan vallan tiedustelutoiminnan kohteena ei ole vain kokonaismaanpuolustus, vaan myös siviiliyritykset. Koska Ruotsi on ajanut alas koko siviilipuolustuksensa, olemme erityisen suojattomia, kun kyse on suojautumisesta vakoilua ja taloudellisiin etuihimme kohdistuvaa vaikuttamista vastaan, hän sanoo.

Turvallisuuspoliisi Säpo on Jonssonin mukaan alkanut puhua Ruotsiin kohdistuvista vaikuttamisoperaatioista aiempaa selväsanaisemmin. Jo vuonna 2016 Säpo totesi Venäjän toteuttavan sotavalmisteluja Ruotsia vastaan ja viimeisimmässä vuosikirjassaan se korosti uhkien akuuttia luonnetta.

– Toisinaan esitetään ajatus, jonka mukaan tämä voi olla vakavaa jossain epämääräisessä tulevaisuudessa, jos ajautuisimme sotilaalliseen konfliktiin. Näin ei ole, vaan tänään tapahtuvat vihamieliset toimet ovat ongelma, johon on puututtava tässä ja nyt. Valtiolliset toimijat ovat jo nyt aktiivisia kaikessa murhista ja sotasalaisuuksien hankinnasta teollisuusvakoiluun, Säpo varoittaa.

Keskeisin uhka on Venäjä

Vaikka Kiinan entistä intensiivisempään toimintaan liittyy Jonssonin mukaan Ruotsin näkökulmasta vakavia turvallisuusriskejä, mutta vaarallisin toimija on edelleen Venäjä.

– Venäjän ja Kiinan vaikuttamistoiminnan ero on ennen kaikkea siinä, että Venäjä ei tyydy vain vakoiluun, alueelle tunkeutumiseen ja tiedonhankintaan, vaan se myös pyrkii kärjistämään yhteiskunnallisia ristiriitoja, Jonsson sanoo.

Hän viittaa muun muassa havaintoihin, joiden mukaan Venäjä luo informaatio-operaatioillaan pitkäjänteistä narratiivia Ruotsista maana, joka ei kykene ylläpitämään lakia ja järjestystä, joka on moraalisesti rappeutunut ja jonka asioista päättävät viime kädessä russofobiset poliitikot ja Yhdysvallat.

Jonsson uskoo korkeasta teknologiaosaamisestaan tunnetun Ruotsin säilyvän vihamielisten tiedustelupalvelujen kannalta erityisen houkuttelevana kohteena niin kauan kuin niiden toiminnan poliittiset seuraamukset jäävät olemattomiksi ja ilmapiiriä leimaa rajaton naiivius.

Vaikka Ruotsi on ryhtynyt toimiin puolustuksensa tehostamiseksi, maahan kohdistuva tiedustelutoiminta jää hänen mukaansa yhä liian usein vaille riittävän kouriintuntuvia vastatoimia.

– Kyetäksemme tukahduttamaan Ruotsiin kohdistetun aggressiivisen tiedustelutoiminnan meillä on oltava näkemys pelotteesta. Se koostuu vastatoimista, jotka satuttavat, kyvystä vastatoimien toteuttamiseen sekä niiden uskottavasta viestimisestä vastustajalle, Jonsson toteaa.

Uusimmat
MAINOS