Verkkouutiset

Ruotsalaisnuoret juovat aiempaa vähemmän, mutta – käyttävät huumeita koulujen välitunneillakin

Ruotsin viranomaisilla on aihetta pieneen iloon siitä, että nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt. Ilo kuitenkin sammuu sen tiedon myötä, että huumeiden käyttö on vastaavasti lisääntynyt ja siirtynyt esimerkiksi kotibileistä koulujen välitunneille.

Tukholman poliisi on Dagens Nyheterin mukaan ottanut kuluneen syksyn aikana luupin alle nuorten huumeidenkäytön. Kahdeksan viikkoa kestäneen operaation aikana on tehty kotietsintöjä, seurattu puhelinliikennettä ja suoritettu erinäinen määrä kuulusteluja. Pelkästään City-alueella on operaation seurauksena 130 alle 18-vuotiasta rikoksesta epäiltyä. Heistä 70 on Lidingön alueelta.

Selvityksen mukaan Tukholman nuoret juovat aiempaa vähemmän alkoholia. Suuntaus on jatkunut samana jo kymmenisen vuotta.

Huumeiden käytössä selkeä kasvu

Huumeiden käyttö sen sijaan näyttää toiselta. Viime vuonna yhdeksännen luokan oppilaista yksi kymmenestä myönsi käyttävänsä huumeita. Lukion toisen luokan oppilaista asian myönsi vajaa kolmannes. Kasvua oli kahdessa vuodessa 15 prosenttia. Poliisi ja sosiaaliviranomaiset eivät ole nähneet vastaavaa huumeidenkäytön kasvua sitten 1960- ja 70-lukujen.

Poliisi kuvaakin Lidingöä sanonnalla ”kivi, jota on kauan tuijotettu”. Se näytti rauhalliselta – ennen kuin sitä liikutettiin.

– Saimme tiedon, että moni Lidingön koululaisista polttaa kannabista. Löysimmekin heitä paljon. On kuitenkin useita alueita, joilla emme ole onnistuneet paljastamaan sitä. Kannabis on juurtunut koko Tukholmaan, kaikkiin kaupunginosiin ja kaikkiin yhteiskuntaluokkiin, projektipäällikkö Christoffer Bohman kertoo lehdelle.

Nuorisotyössä mukana oleva Lars Utter puolestaan sanoo, ettei kannabis ole enää pelkästään viikonloppujen huvi.

– Oppilaat polttavat jo koulussa välitunnillakin. Kysynkin heiltä, ottaisivatko he pari olutta samassa paikassa. Vastaus on aina ”ei”. Polttaminen on jotenkin hyväksyttävämpää, hän kertoo.

Koulut salaavat ongelman

Vaikka kannabiksen polttaminen välitunneilla on tiedossa, koulut eivät poliisin mukaan halua kertoa asiasta. Se taas vaikeuttaa huumeiden käytön laajuuden selvittämistä.

– Koulut eivät tiedä, kuinka suhtautua asiaan. Ne pelkäävät, mitä tapahtuu, jos tulee tietoon, että oppilaat polttavat kannabista – mitä vanhemmat ajattelevat ja mitä tiedotusvälineet kertovat. Monissa kouluissa ajatellaan, että ”voi tästä on vaiettava”. Valitettavasti se näyttää olevan tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi, Christoffer Bohman sanoo.

Nuoret rahoittavat kannabiksen polton eri tavoin. Monet saavat rahaa vanhemmiltaan valehtelemalla rahan käyttötarkoituksen. Jotkut ottavat pieniä velkoja, mutta on olemassa ryhmä, joka menee vielä pidemmälle.

– Kyse on lapsista, jotka varastavat, myyvät joululahjojaan ja vaatteitaan sekä ”kadottavat” matkapuhelimensa, jonka myyvät edelleen, Lars Utter sanoo.

Utterin mukaan poliisi on törmännyt myös tapauksiin, joissa teini-ikäiset tytöt ovat myyneet itseään tai tulleet seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi, jotta he ovat saaneet rahat huumeisiin.

Uusimmat
MAINOS