Verkkouutiset

Ruokavaliosta ehkä apua aikuisten mitokondriotauteihin

Ravinnolla on selvä vaikutus aikuisten mitokondriosairauksien etenemiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkijat pohtivat nyt, voisiko ruokavaliosta olla hyötyä näiden sairauksien hoidossa.

Tutkimuksessa matalahiilihydraattinen dieetti aiheutti lihasvaurioita potilailla, jotka sairastivat PEO-mitokondriotautia (progressive external ophthalmoplegia). Vauriot eivät kuitenkaan olleet pysyviä. Potilaat toipuivat nopeasti, ja lyhytaikainen lihasvaurio johti pitkällä aikavälillä lievään lihasvoiman paranemiseen.

Mitokondriosairaudet ovat joukko erilaisia ja eri vaikeusasteisia oireyhtymiä, joiden taustalla on häiriö mitokondrioiden toiminnassa. Mitokondriot ovat solujen energialaitos. Ne muuntavat ravinnon kemialliseksi energiaksi, jota solut voivat käyttää.

– Koska mitokondriot muuntavat syömämme ruuan energiaksi, on loogista, että ruuan laatu voisi vaikuttaa sairauden etenemiseen, sanoo tutkimusta johtanut professori Anu Wartiovaara Helsingin yliopistosta.

Hiirikokeissa saatujen lupaavien tulosten jälkeen Wartiovaara kollegoineen testasi havaintoa pilottitutkimuksessa, johon osallistui viisi PEO-potilasta ja kymmenen verrokkia.

Kaikki osallistujat siirtyivät rasvapitoiselle ja matalahiilihydraattiselle Atkins-dieetille. Päinvastoin kuin tutkijat odottivat, potilaiden ensimmäinen reaktio ruokavalioon oli haitallinen. He alkoivat kärsiä enenevistä lihaskivuista ja lisäksi ilmeni merkkejä lihasvaurioista, minkä vuoksi koe keskeytettiin jo yhdentoista päivän dieetin jälkeen.

Potilaat kuitenkin toipuivat nopeasti, ja 2,5 vuotta myöhemmin heillä oli enemmän lihasvoimaa kuin ennen dieettiä.

– Näytti siltä, että lyhytaikaisesta lihasvauriosta kuitenkin pidemmän päälle seurasi sairautta lievittävä vaikutus, Wartiovaara sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Wartiovaaran mukaan tarkemmissa tutkimuksissa löytyi monimutkainen reitti, joka johti havaittuun lihaskunnon paranemiseen.

Tutkijat havaitsivat, että matalahiilihydraattinen dieetti vaurioitti valikoiden sellaisia lihassoluja, joissa mitokondrioiden toimintahäiriö oli vakavin. Nämä solut olivat täysin sokeririippuvaisia. Kun sokerit lähestulkoon poistettiin ruokavaliosta, nämä solut vahingoittuivat, mikä lisäsi toimivien lihassolujen suhteellista määrää ja selitti dieetin positiiviset pitkäaikaisvaikutukset.

– Mahdollisesti näiden solujen vaurio stimuloi lihassolujen uusiutumista; lihasten kantasolut aktivoituvat tuottamaan uusia soluja, jotka liittyvät olemassa oleviin lihassoluihin varustaen ne terveillä mitokondrioilla, tutkijat pohtivat.

Tulokset osoittavat, että ruokavaliota voitaisiin käyttää hoidollisena menetelmänä aikuisten lihassairauksissa, joissa mitokondriot eivät toimi hyvin – tosin vain tarkassa lääkärin seurannassa, Wartiovaara korostaa.

– Lihasvaurion vuoksi varovaisuutta tarvitaan. Tutkimuksemme kuitenkin osoitti että ”pelkkä” ruokavalio voi dramaattisesti vaikuttaa mitokondriotaudin oireisiin, hän jatkaa.

Tutkimuksen terveillä henkilöillä lyhyt Atkins-dieetti ei aiheuttanut lihasvaurioita, vaan lisäsi mitokondrioiden aktiivisuutta ja määrää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)