Verkkouutiset

Viinivalikoimaa Alkossa. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Ruokakaupat eivät todellakaan uhkaa Alkoa”

Selkeä enemmistö suomalaisista kannattaa alkoholilainsäädännön vapauttamista.

Turun Kupittaan Citymarketin kauppias Hannu Aaltosen mukaan ruokakaupat eivät uhkaa Alkon viinikauppaa.

Hän on jakanut Twitterissä listan Alkon eniten myydyistä tuotteista vuonna 2022. Alkon kolme litramääräisesti eniten myydyintä tuotetta olivat väkevät viinat. Kahdenkymmenen eniten myyneen tuotteen joukossa oli kuusi väkevää, seitsemän valkoviiniä, viisi punaviiniä ja kaksi panimotuotetta.

Eniten myytiin Leijona Viinaa, toiseksi eniten Koskenkorva Viinaa ja kolmanneksi eniten Suomi Viinaa. Neljännellä sijalla oli Olvin Tuplapukki -olut ja viidennellä sijalla 2u Duas Uvas -punaviini.

Kuudenneksi myydyin tuote oli Tapio Viina, seitsemänneksi myydyin Gato Negro Sauvignon Blanc -valkoviini ja kahdeksanneksi myydyin Quinta das Setencostas -punaviini.

Yhdeksännellä sijalla oli Jaloviina ja kymmenennellä sijalla Koskenkorva Viina 30 %.

– Ruokakaupat eivät todellakaan uhkaa Alkon viinikauppaa, Hannu Aaltonen toteaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa huomauttaa selkeän enemmistön suomalaisista kannattavan alkoholilainsäädännön vapauttamista.

Taloustutkimuksen kyselytutkimuksen perusteella 65 prosenttia toivoo mietoja viinejä ruokakauppaan. Suhtautuminen alkoholilain päivittämiseen on myönteistä kaikissa ikäryhmissä.

Kansanedustajan mukaan seuraavan hallituksen olisi luontevaa viedä viinit päivittäistavarakaupan valikoimaan. Uudistus voitaisiin kirjata hallitusohjelmaan.

– Reilu puolivuosikymmentä alkoholilain uudistamisen jälkeen voi sanoa, etteivät lakimuutoksen eduskuntakäsittelyn yhteydessä nousseet varoitukset ole toteutuneet ja kuluttajat ovat ottaneet uudistuksen vastuullisesti vastaan. On mainiota, että alkoholittomien ja mietojen juomien suosio jatkaa kasvuaan, Sari Sarkomaa kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Alkon myyntitilastojen mukaan viinejä myytiin vuonna 2022 yhteensä 49 809 litraa. Väkeviä myytiin 22 257 litraa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)