Verkkouutiset

Lasse Lehtonen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Rokotussuoja syntyy ehkä vasta vuoden lopulla – HUS-johtaja synkkänä IS:ssa

Lasse Lehtosen mukaan koronan deltamuunnos ja rokotuskattavuuden puutteet ovat sotkeneet ennusteet.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ennusti keväällä muiden asiantuntijoiden tavoin, että Suomi palaisi normaalioloihin kesällä.

Vielä kesäkuun alkupuolella kaikki näytti hyvältä. Koronaviruksen deltavariantti ja jäljessä junnaava rokotuskattavuus ovat kuitenkin muuttaneet kaiken.

– Ajatus oli keväällä se, että jos epidemia-aalto on tullakseen niin se tulee syksyllä kun ihmiset palaavat töihin ja koulut alkavat, Lasse Lehtonen pahoittelee Ilta-Sanomille.

Suomi on hänen mukaansa tähän asti ollut tartunta-aalloissa muuta Eurooppaa jäljessä. Deltavariantin kohdalla olemme suunnilleen samassa vauhdissa. Variantti levisi Suomeen Venäjältä palanneiden jalkapalloturistien mukana. Lehtosen mukaan se tosin olisi tullut viimeistään alkusyksystä.

HUSin Lehtosen mukaan rajaturvan varmistaminen matkailua avatessa on lähes mahdotonta ja nykykäytäntö on varsin löysä.

– Rajalakia valmisteltiin pitkään, mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin aika kevythän se on, jos yhdellä testillä pääsee maahan ja mitään karanteenivaatimusta ei ole.

Hänen mukaansa rokotuskattavuuden kasvattaminen on avain tilanteen ratkaisemiseksi.

– Toivomme toki, että riskiryhmät ovat tarpeeksi suojattuja, mutta vasta noin 30 prosenttia väestöstä on saanut toisen rokotusannoksen. Toivotaan ja uskotaan, että riskiryhmien suojaaminen riittää estämään vaikeiden tapausten lisääntymisen ja kuolemat, mutta kyllä tautia väestössä pyörii ellei rokotuksia jotenkin onnistuta nopeuttamaan, Lasse Lehtonen toteaa.

– Rokotuskattavuuden pitäisi olla yli 80 prosenttia, ehkäpä jopa 90 prosenttia että saadaan riittävä suoja. Ennusteiden mukaan lokakuussa olisimme noin 70 prosentissa, eli tavoiteltu rokotussuoja olisi saavutettu vasta marras-joulukuussa.

Hän huomauttaa, että nyt käynnissä olevan aallon huippu on vasta tulevaisuudessa. Tartuntojen huipun HUS-johtaja näkee vasta kuukauden tai puolentoista päässä.

Uusimmat
MAINOS