Verkkouutiset

Robotteja opetetaan nauramaan – pitää hallita hengitys, ajoitus, akustiikka, reagointi, tunnistus…

Huumorin hallitseminen ja osoittaminen on merkittävä osa ihmisyyttä, ja koneilla on siinä tavoittelemista.

Scientific American kertoo tiedemiesten pyrkimyksistä opettaa robotteja nauramaan.

SoftBank Robotics -yhtiön Nao-robotti tunnistaa oikein jo kaksi kolmesta ihmisen naurun lajeista. Mutta Nao ei itse ole hyvä ilmaisemaan iloa.

Naon tekijät ja muut tiedemiehet tutkivat ihmisnaurun yksityiskohtia: akustiikkaa, hengitystä, kehon liikkeitä ja värähtelyitä, jotta ne muutettaisiin robottien tunnistamiksi algoritmeiksi.

Nao on varsin hyvä kertomaan vitsejä. Stand-up -koomikkona hänen esityksensä arvosteltiin vain hieman kokenutta ihmisnäyttelijää huonommaksi. Robottia auttaa, että se voi kertoa halveksivia vitsejä loukkaamatta yhtä pahasti kuin miltä vastaava vitsi kuulostaa ihmisen suusta.

Ihmisen nauru voi ilmaista mitä vain ilosta ja seksuaalisesta halusta vihaan ja nolostumiseen. Roboteilla on niiden hallitsemiseen vielä pitkä matka.

”Koska nauru on niin olennainen osa ihmisyyttä, meillä ei tule olemaan vakuuttavaa keinoälyä ennen kuin koneemme pystyvät nauramaan kanssamme”, Naon kanssa työskennellyt psykologi Gary McKeown sanoo.

Lisäksi robottien pitäisi vielä tunnistaa, milloin ihminen haluaa vuorovaikutusta ja milloin ei. Ihmiset vastaavat ”kutsuvaan nauruun” puolessa sekunnissa. Jos robotti ei kykene samaan, se ei tule tuntumaan luonnolliselta.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)