Verkkouutiset

RKP:stä vaaditaan radikaalia muutosta työperäiseen maahanmuuttoon

Tarvitsemme nopeampia lupaprosesseja ja kunnon muokkauksen asenteisiin, sanoo Anders Adlercreutz.

– Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, jotta työllisyysaste voi nousta. Yrityksemme haluavat kasvaa ja menestyä. Sen takia meidän on satsattava osaamiseen. Hitaat prosessit eivät saa olla esteenä osaavan henkilöstön rekrytoinnissa, sanoo RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

Adlercreutz viittaa työ- ja elinkeinoministeriön lukuihin missä todetaan, että vuonna 2019 Suomessa jäi syntymättä noin 65[nbsp]000 työpaikkaa osaajapulan takia.

– Nämä ovat kestämättömän korkeita lukuja. Nyt kun hallitus kokoontuu puoliväliriiheen, täytyy hallituksen sopia konkreettisista toimenpiteistä, jotka nostavat työllisyysastetta.

Adlercreutzin mielestä hallitus voisi kuunnella ekonomisti, työelämäprofessori Vesa Vihriälää.

– Vihriälä on peräänkuuluttanut lupakäytäntöjen yksinkertaistamista sekä vahvaa markkinointia ja asennemuokkausta niin, että maahanmuuttajat tuntevat itsensä tervetulleiksi.

– Suomessa on jatkunut selkeä trendi, jossa työikäisten määrä vähenee ja väestönlisäys tapahtuu yksinomaan maahanmuuton kautta. Tämä ei ole mielipide, vaan realiteetti, joka pitää hyväksyä ja nähdä mahdollisuutena, Adlercreutz sanoo.

Hänen mukaansa nyt pitää viipymättä saada täytäntöön hallitusohjelman kirjaus, että työ- ja koulutusperustaisten oleskelulupien käsittelyaika on maksimissaan 30 vuorokautta.

– Tarvitaan myös pikakaista, jossa erityisosaajille ja startup-yrittäjille perheenjäsenineen annetaan kahden viikon oleskelulupakäsittely, Adlercreutz esittää.

Uusimmat
MAINOS