Verkkouutiset

Ilmoitus "kaikki peruttu" ravintolan kyltissä Helsingin Annankadulla. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ravintola-alan mukaan rajoituksille ei ole lain mukaisia perusteita

MaRan mukaan rokotepassin avulla turvataan yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulo.

Rajoituksille ei ole enää lain mukaisia perusteita, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Hallitus on tänään linjannut, että ravintoloita, tapahtumia ja asiakastiloja koskevia rajoituksia on tarkoitus jatkaa tammikuun lopun jälkeenkin.

– Näin siitä huolimatta, että pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi Säätytalolle saapuessaan, että rajoitustoimet eivät ole enää yhtä vaikuttavia omikron-muunnosta vastaan kuin aikaisempia muunnoksia vastaan, Lappi toteaa tiedotteessa.

Hallitus on keskustellut tiistaina koronastrategian päivittämisestä.

Lappi korostaa, että myös THL on todennut tänään hallitukselle toimittamassaan lausunnossa, että strategisten painopisteiden tulisi keskittyä aikuisväestön korkean tartuntariskin tilanteiden rajoittamiseen.

– THL on määritellyt muun muassa ruokaravintolat, kylpylöiden allastilat ja sisäleikkipuistot vähäisen riskin tilanteiksi. Siitä huolimatta kylpylöiden allastilat ja sisäleikkipuistot on suljettu monilla alueilla ja ruokaravintoloiden tulee lopettaa anniskelu klo 17 ja sulkea klo 18 noutoruokamyyntiä lukuun ottamatta.

– Perustus- ja tartuntatautilain mukaan rajoitukset ovat lain mukaisia, kun ne ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Kun rajoitukset eivät ole enää sitä, ne on tartuntatautilain mukaan kumottava viivytyksettä, Lappi sanoo.

Elinkeinotoiminnan ankarilla rajoituksilla hallitus kertoo suojaavansa sairaan- ja tehohoidon kapasiteettia.

Koronapandemia on jatkunut kohta kaksi vuotta, mutta hallitus ei ole Lapin mukaan ryhtynyt vaikuttaviin toimiin sairaan- ja tehohoidon kapasiteetin kasvattamiseksi.

– THL on kiinnittänyt tähän huomiota pandemian aikana monta kertaa, mutta turhaan.

– Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjät ja työntekijät eivät voi olla vastuussa siitä, että sairaan- ja tehohoidon kapasiteetti on heikko verrokkimaihin nähden.

Lapin mukaan rokotepassi on saatava voimaan viivytyksettä.

– On erittäin valitettavaa, ettei hallitus tehnyt vielä päätöstä rokotepassin käyttöönotosta. Rokotepassi on otettu käyttöön useissa EU-maissa.

– Sen avulla turvataan myös epävarmassa tulevaisuudessa yritysten mahdollisuus toimia ilman rajoituksia ja siten yrittäjien ja työntekijöiden oikeus toimeentuloon.

Lappi korostaa, että rokotepassilla mahdollisten uusien virusmuunnosten ja tautihuippujen aikana rajoituksia ja sulkuja ei tarvita, vaan rokotetut kansalaiset voivat käyttää yritysten tarjoamia palveluja ilman rajoituksia.

Uusimmat
MAINOS