Verkkouutiset

Räsänen vetoaa oikeusministeriin: Karkotusten käsittelyä nopeutettava

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on vedonnut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssoniin (r.) karkotusten täytäntöönpanon nopeuttamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Karkotusasian käsittely hallinto-oikeudessa kestää nyt keskimäärin 517 päivää. Päivi Räsäsen mukaan karkotuspäätösten täytäntöönpano nopeutuisi tehokkaimmin ja ilman oikeusturvaongelmia nopeuttamalla valitusten käsittelyä hallinto-oikeuksissa.

– Erityisesti sisäistä turvallisuutta uhkaavat tapaukset olisi tärkeää priorisoida. Tällä hetkellä Suojelupoliisin arvio henkilön vaarallisuudesta ei nopeuta karkotusprosessia, hän toteaa tiedotteessaan.

Räsäsen mukaan nykyinen karkotuslainsäädäntö on vanhentunut eikä huomioi riittävästi kasvaneen liikkuvuuden tuomia ongelmia, kuten rikollisuutta. Pitkä karkottamisprosessi vie myös eri viranomaisten resursseja.

Nykyisen lain mukaan karkotus pannaan täytäntöön vasta, kun se on lainvoimainen. Sen sijaan käännytys voidaan panna toimeen heti. Räsäsen mukaan yksi tapa korjata tilanne olisi panna karkotus täytäntöön heti tai nopeutetusti, ainakin rikosperusteisissa tapauksissa.

– Maasta poistamista on edelleen nopeutettava ja tehostettava. Eduskunnan hiljattain hyväksymä ulkomaalaisen vapaaehtoisesta palauttamisesta on askel oikeaan suuntaan. Tällä hallituskaudella oleskelulupaprosessia on lisäksi nopeutettu merkittävästi ja sen myötä vastaanottokeskusten paikkamääriä on voitu vähentää. Kun oleskelu pitkittyy, voi syntyä uusia sidoksia ja sen myötä myös uusia perusteita jäädä maahan. Toivon, että tuleva hallitus jatkaa tehostamistyötä, Räsänen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)