Verkkouutiset

Emmanuel Macron. LEHTIKUVA / AFP Bertrand Guay

Ranskan presidentti: Eurooppa tarvitsee uuden järjestyksen

Emmanuel Macron haluaa EU:lle vankemman aseman globaalissa diplomatiassa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Euroopan ja EU:n pitää vahvistaa suvereniteettiaan, kertoo uutissivusto Politico.

– Meidän on viimeisteltävä seuraavien viikkojen aikana uusi eurooppalainen turvallisuuden ja vakauden järjestys. Meidän pitää rakentaa sitä eurooppalaisten kesken, jakaa se Nato-liittolaistemme kanssa ja otettava se pohjaksi neuvotteluihin Venäjän kanssa, Macron sanoi Euroopan parlamentille pitämässään puheessa.

Ranskan EU-puheenjohtajakausi alkoi tammikuussa. Macron esitteli keskiviikkona Ranskan tavoitteita.

Lännen ja Venäjän viime viikolla käymät diplomaattiset neuvottelukierrokset eivät saaneet aikaan läpimurtoa. Välit ovat edelleen kireät, ja tilanteen pelätään eskaloituvan Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä ei ole suostunut lieventämään tilannetta Ukrainan rajalla.

Macron haluaa aloitteellaan saada Ranskalle ja Euroopalle vankemman aseman globaalissa diplomatiassa.

– EU:n jäsenmaiden tulee antaa itselleen keinot panna vaatimuksiamme täytäntöön ja saada äänensä kuuluviin strategisessa aseistuksessa, tavanomaisten aseiden valvonnassa ja Euroopan maiden suvereniteetin kunnioittamisessa.

Macronin mielestä Normandia-ryhmän pitää olla mukana ratkaisun etsimisessä Ukrainan tilanteeseen. Kyseiseen ryhmään kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Uusimmat
MAINOS