Verkkouutiset

Ranskan hyökkäysalustoimitukset Venäjälle halutaan jäädyttää

Joukko Euroopan parlamentin jäseniä perää johdonmukaisuutta Venäjän vastaisiin pakotteisiin Ranskan presidentti François Hollandelle ja EU:n ulkoasianedustaja Catherine Ashtonille lähettämässään kirjeessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ranskan ja Venäjän välinen sopimus Mistral-luokan komento- ja hyökkäysalusten toimituksesta vielä tänä vuonna sotii EU:n jo säätämien pakotteiden periaatteita vastaan, kirjeessä todetaan.

Petri Sarvamaa (kok./EPP) on allekirjoittanut kirjeen ainoana suomalaismeppinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– On tärkeää ymmärtää, että Krimin haltuunottaminen vastoin kansainvälistä lakia vaikuttaa koko Eurooppaan. Vaikutukset EU:n ja Venäjän suhteisiin ovat luultavasti melko pitkäkestoisia; suhteet jäähtyvät hyvinkin kylmiksi.

Ranska on sopinut toimittavansa yhteensä neljä Mistral-alusta Venäjälle, joista ensimmäinen valmistuisi vielä tämän vuoden puolella. Georgian sodan aikaan Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja totesi, että jos Venäjällä olisi ollut hallussaan yksi Mistral, olisivat hänen joukkonsa voineet toteuttaa Georgian operaation 40 minuutissa.

Mistral-alusten hangaareihin mahtuu 16 helikopteria, tai niille voi sijoittaa 450 miestä, 60 panssariajoneuvoa tai 13 taistelupanssarivaunua.

Sarvamaan mielestä aluskauppojen pistäminen jäähylle on ainoa looginen vaihtoehto.

– EU tarvitsee yhtenäistä linjaa tässä tilanteessa. Emme voi samanaikaisesti tuomita ja asettaa pakotteita, mutta kuitenkin myydä modernia hyökkäyskalustoa. Presidentti Hollanden tulisi peruuttaa kauppa heti, eikä tarjota Venäjälle aluksia, joilla mahdollistetaan tulevat invaasiot.

Kirjeen allekirjoitti 36 Euroopan parlamentin jäsentä, joiden joukossa on Puolan entinen pääministeri Jerzy Buzek, Liettuan ensimmäinen presidentti Vytautas Landsbergis, Slovenian entinen pääministeri Alojz Peterle ja Ruotsin EPP-delegaation puheenjohtaja Gunnar Hökmark.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)