Verkkouutiset

Miehittämätön ilma-alus soveltuu hyvin valvontaan Itämeren kaltaisella vilkkaasti liikennöidyllä merialueella. RAJAVARTIOLAITOS

Rajavartiolaitos valvoo Suomen merialueita droneilla

Tänäkin purjehduskautena Suomen merialueiden valvontaa tehdään ilmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rajavartiolaitos on saanut Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA – European Maritime Safety Agency) miehittämättömän ilma-alusjärjestelmän (RPAS – Remotely Piloted Aircraft System) operatiiviseen käyttöön. Järjestelmää hyödynnetään laajasti joko Rajavartiolaitoksen toimesta tai tukena muille viranomaisille.

Toiminnan painopisteenä ovat rannikkovartiostotoiminnot Pohjoisella Itämerellä pääosin saariston ulkopuolella. Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostot suunnittelevat lennot osaksi omaa operatiivista toimintaansa ja Suomen ilmatilassa toteutettavat lennot johdetaan Länsi-Suomen merivartioston johtokeskuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tiedotteen mukaan EMSA:n tarjoama RPAS on ollut jo useita kertoja operatiivisessa käytössä merivartiostoissa ja sen käyttö lisäarvon tuottajana valvonnassa ja tilannekuvan muodostamisessa on vakiintunutta.

RPAS-järjestelmän tuottama tieto parantaa merivartiostojen merellistä tilannekuvaa ja edesauttaa omien resurssien tehokkaampaa käyttöä ja suuntaamista. Lisäksi Rajavartiolaitoksen kannalta on hienoa saada käyttöönsä valmis suorituskykykokonaisuus ja päästä syventämään kansainvälistä yhteistyötä EMSA:n ja muiden operaatioon osallistuvien valtioiden kanssa.

RPAS-lennätystoimintaa toteutetaan Textron System Aerosonde -ilma-aluksella. Kauko-ohjattava ilma-alus on kiinteäsiipinen ja pystyy operoimaan useita tunteja ilmassa, laajalla toiminta-alueella. Vastaavia lennätysoperaatioita on samanaikaisesti käynnissä Virossa ja Latviassa.

EMSA tarjoaa palvelua kaikille EU:n jäsenmaille veloituksetta. Ilma-alus on kehitetty nimenomaan merivalvontaoperaatioiden toimeenpanoon ja alusten päästöjen seurantaan ja ne sopivat erityisen hyvin merellisen tilannekuvan täydentämiseen Itämeren kaltaisella vilkkaasti liikennöidyllä merialueella.

Rajavartiolaitoksen operaation pääasiallisena tavoitteena on nostaa suorituskykyä raja- ja meriturvallisuustehtävissä sekä muissa rannikkovartiostotoiminnoissa hyödyntämällä EMSA:n resursseja Suomen merialueella, rannikolla ja saaristossa. Operaation avulla muodostetaan parempi tilanneymmärrys avomerialueilta.

Valvontatehtävien lisäksi pyritään paljastamaan esimerkiksi mahdollisia luvattomia öljypäästöjä sekä rajat ylittävää rikollisuutta ja tarvittaessa tukemaan meripelastusoperaatioita. Operaatiolla parannetaan Rajavartiolaitoksen varautumista myös merialueiden ympäristövahinkojen torjuntatehtäviin.

Tämän vuoden operaatioon osallistuu Suomen lisäksi Viron merivoimat sekä Latvian rajavartioviranomaiset. RPAS-järjestelmän tukikohta sijaitsee Virossa, missä lentoonlähtö ja laskeutuminen toteutetaan. Suomeen on perustettu tukiasema, joka mahdollistaa operoimisen Suomen merialueilla.

Rajavartiolaitoksen edellinen RPAS-operaatio toimeenpantiin kesällä 2023,
jolloin järjestelmän sopivuudesta Suomen merialueille kerättiin kokemuksia. Tänä vuonna on käytössä sama järjestelmä, joka mahdollistaa saatujen kokemusten hyödyntämisen, toiminnan kehittämisen ja sujuvan operaation toimeenpanemisen täysimääräisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)