Verkkouutiset

Jalankulkijoita Narvajoen ylittävällä sillalla. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Rajaselkkaus Virossa: Venäjä poisti poijuja Viron puolelta

Pääministeri Kaja Kallaksen mukaan välikohtausta Narvajoella selvitetään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän rajavartijat ovat poistaneet torstain vastaisena yönä vesiväylää osoittavia poijuja Narvajoesta Viron puolelta, kertoo yleisradio ERR.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että kyseessä on rajavälikohtaus, jota parhaillaan selvitetään.

– Suhtaudumme asiaan hillitysti, tasapainoisesti ja tarvittaessa kommunikoimme liittolaistemme kanssa. Näemme tässä laajemman kuvion, jossa Venäjä yrittää kylvää toiminnallaan ahdistusta, Kallas arvioi.

Ulkoministeri Margus Tsahkna lisäsi, että tapaukseen on suhtauduttava erittäin rauhallisesti. Venäjä käyttäytyy provosoivasti, ja uusi selkkaus sopii hänen mukaansa tähän kaavaan.

Tsahknan mukaan rajaselkkauksia on Venäjän kanssa ollut aiemminkin muun muassa ilmatilaloukkausten muodossa.

Kapea Narvajoki kulkee Viron Narvan ja Venäjän Ivangorodin välissä. Viron itäisen piirin rajavartiolaitoksen johtaja Eerik Purgelin mukaan Viro ja Venäjä ovat joka kevät asentaneet Narvajokeen poijut.

Purgel kertoo, että viime vuodesta alkaen Venäjä ei ole enää hyväksynyt Viron näkemystä poijujen sijainnista. Viro kuitenkin asensi poijut vuonna 2022 sovittujen sijaintien perusteella, jotta esimerkiksi virolaiset kalastajat eivät päädy vahingossa Venäjän puolelle.

Viime yönä venäläiset rajavartijat poistivat Narvajoelta yli kaksikymmentä poijua.

– Viron poliisi- ja rajavartiolaitos ottaa yhteyttä Venäjän rajavartiolaitokseen. Vaadimme selvitystä poijujen poistamisesta ja poijujen palauttamisesta. Poliisi- ja rajavartiolaitos odottaa Venäjältä todisteita siitä, että aiemmin sovitun vesiväylän sijainti olisi muuttunut. Jos niitä ei toimiteta, jatkamme poijujen asentamista, Purgelin sanoi.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)