Verkkouutiset

Raija Vahasalo: Lukiouudistus kuroo umpeen kuilua korkeakouluihin

Hallitus antoi tänään torstaina esityksensä uudeksi lukiolaiksi.

Kansanedustaja Raija Vahasalon (kok.) mukaan esityksellä vahvistetaan lukioiden vetovoimaa yleissivistävän, korkeakouluopintoihin tähtäävän koulutuksen tarjoajana.

– Uudessa lukiossa korostuvat yksilölliset opintopolut, oppiainerajat ylittävä yhteistyö, kansainvälisyys ja yhteistyö korkeakoulujen kanssa, sanoo Vahasalo

Hänen mielestään lukiouudistuksessa tehdään nyt oikeita asioita. Siirtymällä kurssipohjaisesta opintopistepohjaiseen rakenteeseen mahdollisestaan uudenlaiset sisällölliset toteutukset.

– On erinomaista, että myös lukioiden velvollisuutta tukea ja ohjata opiskelijoita lisätään. Uskon, että näillä eväillä lukiokoulutuksen vaikuttavuus kasvaa ja opiskelijat saavat entistä paremmat eväät jatko-opintoihin, Vahasalo toteaa.

Opintopisteistä voidaan muodostaa jatkossa aiempaa monipuolisempia, eri oppiaineita sisältäviä opintokokonaisuuksia. Tämä tuo opiskelijoille lisää valinnanvaraa ja ylioppilastutkintoon uusia mahdollisuuksia syventää jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista.

– Tämä on loistava muutos. On erittäin järkevää kannustaa opiskelijaa rakentamaan omanlaistaan opintopolkua ja antaa myös lukioille itselleen soveltamisen varaa opintokokonaisuuksien toteuttamisessa. Tähän korkeakouluista tuttu opintopistemalli soveltuu mielestäni erinomaisesti, Vahasalo sanoo.

Uusi lukio on myös aiempaa kansainvälisempi ja suuntaa katseet myös jatko-opintoihin ja työelämään. Kansainvälistymisjaksot tulevat ja kurkistukset korkeakouluopintoihin mahdollistetaan kaikille lukiolaisille.

– Koulutusalan valinta on vaikea paikka. Lukiolainen ei välttämättä saa riittävästi tietoa korkeakouluopinnoista ennen kuin valinta pitää jo tehdä. Mahdollisuudella suorittaa korkeakouluopintoja jo lukiossa tuomme lukion lähemmäs korkeakouluja ja helpotamme myös opiskelijoiden painetta alanvalintakysymyksissä, Vahasalo painottaa.

Myös Suomen Lukiolaisten Liitto on erittäin tyytyväinen hallituksen esitykseen uudeksi lukiolaiksi.

– Mahdollisuus suorittaa korkeakouluopintoja, hankkia kansainvälisiä kokemuksia, ylittää oppiainerajoja – tässä uudistuksessa on todella paljon hyvää ja se on hieno päivitys lukiokoulutukselle. Lukio avautuu yhä enemmän muulle maailmalle, SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro sanoo.

Uusimmat
MAINOS