Verkkouutiset

FedEx on kokeillut Northrop Grumman -yhtiön suojajärjestelmiä viime vuosikymmenten aikana. / Alan Radecki

Rahtikoneisiin halutaan laseraseita ohjusten varalle

Suojajärjestelmiä tarvitaan erityisesti olalta laukaistavien ilmatorjuntaohjusten torjumiseksi.

Kuljetusyhtiö FedExin kerrotaan suunnittelevan rahtikoneidensa varustamista ohjuksia torjuvilla laserjärjestelmillä.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA on jättänyt asiasta koskevan hakemuksen maan liikenneministeriölle. Vastatoimien tarkoitus olisi suojata koneita lämpöhakeutuvilta ohjuksilta.

FAA toteaa siviilikoneiden joutuneen viime vuosina useita kertoja hyökkäysten kohteeksi, joissa aseena käytettiin olalta laukaistavia ohjuksia. FedExille haetaan oikeutta asentaa järjestelmiä, jotka voivat torjua tämänkaltaisia hyökkäyksiä infrapunalaserilla. Siviililentokoneiden sääntelyssä ei ole nykyisin mainintaa suojajärjestelmistä tai niiden turvallisuusvaatimuksista.

Drive-sivuston mukaan hakemuksen sanamuoto viittaa siihen, että kuljetusyhtiö haluaa koneisiinsa DIRCM-suojajärjestelmiä. Niitä käytetään laajasti sotilaskuljetuskoneiden ja helikopterien turvana. Niiden teho perustuu ohjusten etsintäjärjestelmien häirintään infrapunavalon avulla.

Hakemuksessa mainittu konetyyppi on pitkän kantomatkan Airbus A321-200, jota käytetään pääasiassa matkustajaliikenteeseen. Malli on tulossa FedExin kalustoon vasta lähitulevaisuudessa.

FedExin on arveltu käyttävän suojajärjestelmiä vain korkean riskin alueille suuntautuvissa kuljetuksissa.

Uusimmat
MAINOS