Verkkouutiset

Rahaministeriö ei puolla alkoholiveron korotusta – ”tuonti Virosta todella mittavaa”

Valtiovarainministeriö ei suosittele sosiaali- ja terveysministeriön esille ottamaa alkoholiveron korotusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriö listasi pääministerin ja valtiovarainministeriön pyynnöstä omalta sektoriltaan kasvua, työllisyyttä ja julkisen talouden tasapainoa vahvistavia toimenpiteitä, joista hallitus voisi tehdä käynnistämis- tai linjauspäätöksen. Sosiaali- ja terveysministeriö esitti mahdollisena välittömänä toimena alkoholi- ja tupakkaveron korotusta.

Valtiovarainministeriö ei täydentävässä talousarvioesityksessään esitä alkoholiveron korottamista eikä tupakkaveroon lisäkorotusta. Tupakkaveroa on jo aiemmin päätetty korottaa ensi vuoden alusta keskimääräin yhdeksän prosenttia. Edellinen korotus tupakkaveroon tehtiin tämän vuoden alusta. Myös alkoholiveroa korotettiin tämän vuoden alussa.

– Tosin puolet pienempänä kuin alun perin oli suunniteltu juuri sen takia, että meillä oli selkeästi nähtävissä veropohjassa poikkeuksellisen suurta pienentymistä viime vuoden alkupuolella ja samaan aikaan matkustajatuontiluvut osoittivat kasvua. Näillä perusteilla todettiin, että mieluummin niin, että se on Suomesta hankittua verollista alkoholia ja valvotuissa olosuhteissa myytyä kuin matkustajien entistä enemmän mukanaan tuomaa. Sen takia hallitus päätyi puolet pienempään veronkorotukseen tämän vuoden alusta, kertoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriön valmisteverotusyksiköstä.

Euroopan korkeimmat verokannat

Yhteensä alkoholiveroa on korotettu viisi kertaa vuosina 2008–2014. Korotuksilla on jo reaalitasolla osittain ylitetty se taso, jolta alkoholiveroa alennettiin vuonna 2004.

– Jos ensi vuoden alusta veroa korotettaisiin jälleen, se olisi aika pian edellisen korotuksen jälkeen. Mielellään nähtäisiin aina vuosi korotuksesta, mitä tapahtuu tuonnissa, Sandell sanoo.

Seuraava hetki tarkastella alkoholiveron korotusta olisi siis vuoden päästä?

– Ne ovat puhtaasti poliittisia päätöksiä, mutta tällä hetkellä tuntuisi siltä, että ei olisi järkevää lähteä veroa korottamaan. Meillähän on Euroopan korkeimmat verokannat alkoholissa. Ruotsilla taitaa olla väkevissä vähän korkeampi verokanta, mutta muutoin me olemme ykköskaartia. Virossa taas on hyvin matala hinta- ja verotaso. Tuonti Virosta on todella mittavaa.

Myös elinkeinopoliittisia vaikutuksia

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa esityksessään, että ”vaikka alkoholin matkustajatuonti ja siihen liittyvät negatiiviset ilmiöt eivät ole yhdentekeviä finanssi-, elinkeino- ja terveyspolitiikan kannalta, veronkorotusten merkittävät hyödyt koko yhteiskunnalle ylittävät selvästi siitä aiheutuvat haitat”.

Sandell sanoo, että valtiovarainministeriön on katsottava asiaa kokonaisuutena.

– Varmasti alkoholin aiheuttamia välillisiä ja välittömiä haittoja on tosi paljon, mutta kun riskinä on se, että entistä enemmän kasvaa matkustajatuonti ja mahdollisesti myös laiton toiminta, mikä on tällä hetkellä hallinnassa aika hyvin, niin siinä on punnittava kokonaisarviota koko ajan. Asiassa on fiskaalisten ja terveysnäkökohtien lisäksi otettava huomioon myös matkustajatuonnin haitalliset elinkeinopoliittiset vaikutukset.

Rahaministeriö hyväksyi viisi esitystä

Ministeriöiden tekemistä esityksistä valtiovarainministeriö on ottanut omaan täydentävään talousarvioesitykseensä viisi toimenpidettä. Toimenpiteiden yhteissumma on 37,45 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriö ehdottaa yksityisen kopioinnin hyvitykseen 12 miljoonaa euroa ja kirjastojen lainauskorvauksiin teosten tekijöille neljää miljoonaa euroa. ICT-alan rakennemuutoksen muuntokoulutukseen valtiovarainministeriö esittää 2,45 miljoonaa euroa.

Lisäksi valtiovarainministeriö esittää perusväylänpitoon 10 miljoonaa euroa. Valtion asuntorahastoon valtiovarainministeriö esittää neljää miljoonaa asuinalueiden kehittämisohjelmaan ja viittä miljoonaa hissiavustuksiin.

Näiden lisäksi valtiovarainministeriö esittää, että julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden määrärahoista voidaan maksaa palkkioita yksityisille palvelutuottajille, jotka löytävät työpaikan tuetussa palkkatyössä oleville. Tähän ei kuitenkaan esitetä lisärahoitusta.

Hallitus neuvottelee ministeriöiden esittämistä kasvua ja työllisyyttä tukevista toimenpiteistä ja täydentävästä talousarvioesityksestä ensi maanantaina 17. marraskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)