Verkkouutiset

PS: Rahaa riittää vastaanottokeskuksiin, mutta ei omille vanhuksille

Perussuomalaiset vaativat, että ikäihmisten laadukkaat hoitopalvelut turvataan riittävällä hoitajamäärällä ja hoidon laadulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaiset vaativat hoitajamitoituksen ja hoitajiin laskettavien henkilöiden kirjaamista lakiin.

– Vaadimme, että hoitajamitoitus tulee nostaa 0,7 hoitajaan per hoidettava vanhus. Verovaroilla maksetut peruspalvelut on turvattava altistamatta niitä monikansallisten yritysten voitontavoittelulle, sanoo Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Leena Meri vanhusten hoidon tilaa koskevassa välikysymyskeskustelussa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jotta tällainen törkeä vanhusten hoivan kustannuksella tehtävä rahastus saadaan kuriin, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii hoitojäteille tuottokattoa hillitsemään rahastusta. Esimerkkinä sähköverkkoyhtiöille asetettu tuottokatto, jota käytetään rahastusta vastaan.

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, mitä hoitajamitoituksen korotus 0,7:n tasolle maksaisi. Erilaisia lukuja on esitetty.

Viime viikolla uutisoitiin, että keskusta on teettänyt asiasta laskelmia sosiaali- ja terveysministeriössä ja niiden mukaan mitoitus maksaisi noin 54 miljoonaa euroa vuodessa. Samalla se toisi hoiva-alalle 1[nbsp]600 uutta työpaikkaa.

– Samaan aikaan valtio maksaa kunnille kotouttamiskorvauksia tämän vuoden talousarviossa yli 222 miljoonaa euroa ja vastaanottokeskusten toimintaan käytetään n. 127 miljoonaa. Hallitukselta on riittänyt kyllä rahaa lähes rajattomasti vastaanottokeskuksiin ja muihin turvapaikkaruljanssin kustannuksiin – ja jopa laittomasti maassa olevien palveluihin.

– Mutta omien vanhustemme kohdalla ei toimita, kun hätä on suuri. Tällainen peli ei vetele, omien vanhempiemme ja isovanhempiemme hyvinvoinnista huolehtimisen pitää olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Tehokas valvonta

Meren mukaan tarvitaan sitova hoitajamitoitus lakiin, tehokas valvonta sille, että vanhukset tulee hoidettua lain mukaan, sekä kunnon sanktiot niille, jotka velvoitteensa laiminlyövät.

– Myös hallituspuolueista on näin vaalien läheisyydessä lupailtu sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin nykyisten suositusten sijaan.

Tiistaina koko oppositio teki lakialoitteen hoitajamitoituksesta, koska hallitus ei ole Meren mukaan suostunut tuomaan asiasta omaa esitystään.

– Toivottavasti niiden edustajien nimet, jotka sitovaa hoitajamitoitusta kannattavat, ovat nimensä lakialoitteeseen laittaneet. Katseeni käännän muun muassa keskustan edustajiin, Meri sanoo.

Keskustan ministeri Annika Saarikko kokousti viime viikolla hoitojättien kanssa.

– Palaverissa sovittiin, että hoitojätit noudattavat nykyistä lakia ja suosituksia. Ahaa. Niitä samoja suosituksia, joita olisi pitänyt noudattaa jo nyt. Mitään uutta ei tullut siitä pöydästä, eikä hallituskaan aio tuoda mitään uutta.

– Vanhukset jäävät erilaisten suositusten ja hoitojättien hyvän tahdon varaan. Eiköhän se ole jo nähty, että jos hyvä tahto ja raha ovat vastakkain, niin raha voittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)