Verkkouutiset

Oppilaita Mikkolan koululla Vantaalla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pysäyttävä väestöennuste: Koululaisten määrä romahtaa

Seitsemän vuoden sisällä peruskouluikäisten määrä uhkaa vähentyä 82 000 henkilöllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI peräänkuuluttaa tiedotteessaan lisää keskustelua siitä, miten syntyvyyden laskuun ja sen vaikutuksiin varaudutaan Suomessa.

MDI:n julkaiseman tuoreen väestöennusteen mukaan suurimmassa osassa Suomea väestönkehitys on kohtuullisen varmasti negatiivista tai hyvin negatiivista tulevina vuosikymmeninä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pienemmissä kaupungeissa ja maaseutukunnissa väestöä vähentää MDI:n mukaan kuolleiden syntyneitä suurempi määrä, jota korostaa 2010-luvulta alkanut voimakas syntyvyyden lasku.

Seurauksena on muun muassa peruskouluikäisten määrän romahtaminen. MDI:n mukaan seitsemän vuoden sisällä peruskouluikäisten määrä vähenee 82 000 henkilöllä.

– Seuraavan seitsemän vuoden aikana keskimääräisessä kunnassa joka viides peruskoulun pulpetti tyhjenee, kertoo asiantuntija Rasmus Aro.

MDI katsoo kuitenkin, että syntyvyys voi edelleen kehittyä moneen eri suuntaan, vaikka pitääkin nousua Väestöliiton Perhebarometrin keskimääräiselle suomalaisten toivomalle tasolle (2,0 lasta) epätodennäköisenä.

– Korkeamman syntyvyyden mahdollistaminen vaatisi perhepoliittisten toimien lisäksi myös aktiivista taloudellisten, yhteiskunnallisten ja sosiaalisten riskien sekä epävarmuustekijöiden vähentämistä ja torjumista, toteaa Aro.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)