Verkkouutiset

Euroja lompakossa. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Pysäyttävä laskelma: Tulot nousevat 1000 euroa, käteen jää 32 euroa

Ekonomistin mukaan Suomessa pitäisi kannustaa nykyistä enemmän työntekoon.

EK:n johtaja, ekonomisti Sami Pakarinen on huolissaan kannustinloukuista.

Hän on jakanut Twitterissä Kaupan Liiton kannustinloukkuselvityksessä esitetyn esimerkkilaskelman, jossa Helsingissä asuva soviteltua päivärahaa saava kaksilapsinen yksinhuoltaja siirtyy osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön kuukausivuokran ollessa 1107 euroa.

Laskelmassa huoltajan palkka nousee 1 000 eurolla. Käytettävissä olevat tulot nousevat kuitenkin vain 32 euroa. Perheen huoltajan siirtyessä kokoaikatyöhön verotus kiristyy, soviteltu päiväraha loppuu ja asumistuki pienenee. Kaiken kaikkiaan efektiivinen marginaaliprosentti on 97, eli lähes kaikki lisätulot leikkautuvat pois.

– Bruttopalkka €/kk 1500 -> 2500. Nettopalkka €/kk 1956 -> 1988. Vain 32 euroa enemmän käteen. Marginaalivero jäätävä 97 %, Pakarinen parahtaa.

– Kyllä meidän Suomessa pitäisi kannustaa selvästi nykyistä enemmän työntekoon.

Kannustinloukussa työtä ei joko kannata ottaa vastaan (työttömyysloukku) tai työtuntien määrää ja siten palkkatuloja ei kannata lisätä (tuloloukku).

Kannustinloukku voi muodostua, kun usea päällekkäinen tulosidonnainen järjestelmä leikkaa merkittävästi käteen jääviä tuloja palkan noustessa.

Mahdollisen kannustinloukun muodostavia tulosidonnaisia järjestelmiä ovat progressiivinen tuloverotus, asumistuki, työmarkkinatuki, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha, kotihoidontuki, päivähoitomaksut, toimeentulotuki ja opintotuki.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)