Verkkouutiset

Mies ja puhelin. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Putosiko puhelin mökkilaiturilta veteen? Tee heti näin

Asiantuntijan mukaan kastuneen puhelimen voi ehkä pelastaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kesäloman tullen moni paistattelee päivää laiturilla tai veneillen, jolloin puhelin on vaarassa pulahtaa järveen. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo, mitä jokainen voi tehdä kastuneen puhelimensa pelastamiseksi.

Suolainen merivesi on Aavikon mukaan laitteelle kaikkein kohtalokkainta.

– Jos puhelin pulahtaa mereen, saattaa suolavesi hapettaa laitteen komponentit. Tällöin pelastusyritys alkaa siten, että puhelimen upottaa makeaan veteen ja huuhtelee suolaveden pois, hän kertoo tiedotteessa.

Puhelimen pudottua veteen saattaa ensimmäisenä pelastusyrityksenä tulla mieleen vanha riisiniksi. Se perustuu siihen, että puhelimen upottamisen riisiin ajatellaan imevän kosteutta laitteesta ja edesauttavan sen kuivumista.

– Vaikka riisi saattaakin sitoa puhelimeen imeytynyttä kosteutta, voi siitä olla myös haittaa. Riisistä voi irrota hienojakoista pölyä, joka päätyy puhelimen sisään kosteuttakin herkemmin. Tämä voi ilmetä myöhemmin puhelimen näytön luettavuuden heikentymisenä, Aavikko kertoo.

– Ehdottomasti parempi ratkaisu olisi vaikkapa silikageeli, mutta sen puutteessa puhelimen voi myös jättää pöydälle lämpimään paikkaan kuivumaan. Myös laitteen ravistelua tulee välttää, sillä sen seurauksena vesi voi mennä syvemmälle puhelimen rakenteisiin, hän jatkaa.

Kastunutta puhelinta ei saa missään nimessä laittaa lämpimän saunan lauteille tai hiustenkuivaajan alle.

– Lämpö voi ylikuumentaa liitäntöjä, irrottaa laitteen liimauksia tai rikkoa sen komponentteja, Aavikko kertoo.

Pulahduksen jälkeen tärkeintä on katkaista puhelimesta virta, pyyhkiä laite päällisin puolin kosteutta imevällä liinalla sekä irrottaa ja kuivata akku ja SIM-kortti, mikäli mahdollista.

Puhelinta ei saa käynnistää eikä ladata kahteen vuorokauteen kastumisen jälkeen. Jos laite ei senkään jälkeen toimi, se kannattaa toimittaa huoltoon, jossa varmistetaan puhelimen vauriot ja vaihdettavien osien tarve.

– Onneksi yhä suurempi osa puhelimista on IP-luokitukseltaan kosteuden- tai vedenkestäviä. Jos puhelin on vedenkestävä, ei ole tarpeen tehdä sen ihmeellisempiä pelastustoimia, vaikka se veteen livahtaisikin. Antaa kuivua vain, Aavikko vinkkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)