Verkkouutiset

Putinin suunnitelma kaatuu – ”Novorossian unelma ei toteudu koskaan”

Itä-Ukrainan separatistialueilla kärsitään pahenevasta korruptiosta ja sisäisistä kiistoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisten ”Novorossiaksi” propagandassaan kutsumien Itä-Ukrainan separatistialueiden sisäinen tilanne heikkenee jatkuvasti.

Tunnettu kapinalliskomentaja ja Donetskin alueen entinen puolustusministeri Igor Girkin (alias Strelkov) valitteli hiljattain kapinallisliikkeiden sisäisiä ristiriitoja ja vaati venäläisiä joukkoja vetäytymään Ukrainasta.

Girkin ei ole yksin.

Daily Beastin mukaan Donetskin alueen entisen pääministerin Aleksander Borodain antama haastattelu kuvastaa hyvin separatistijohdon muuttuvaa asennetta.

”Novorossiaa ei ole olemassa. Me kaikki käytämme toki tuota nimitystä. Se oli kuitenkin rehellisesti sanottuna valheellinen alku. Se oli unelma – suunnitelma, joka ei koskaan toteutunut”, Borodai totesi Daily Beastin mukaan.

Separatistien uskotaan kärsivän pahoista sisäisistä ristiriidoista. Peräti 14 kapinallisjohtajan ja useiden taistelijoiden kerrotaan tulleen murhatuiksi tammikuun ensimmäisen viikon aikana yksin Luhanskin alueella.

Heidän joukossaan oli muun muassa pahamaineinen kapinallispäällikkö Aleksander Bednov, joka tunnettiin lempinimellä Batman.

Bednov kertoo itse ilmeisesti hieman ennen hänen kuolemaansa nauhoitetulla videolla (alla), kuinka separatistien hallinnossa on tahoja, jotka pyrkivät heikentämään joidenkin alueiden puolustusta. Hän toteaa, ettei ymmärrä, mistä motivaatio tällaiseen toimintaan on tullut.

Daily Beastin mukaan suurta aluetta Luhanskissa hallussaan pitävät kasakkajoukot syyttävät Luhanskin separatistitasavallan poliittista johtoa väärinkäytöksistä, murhista ja Venäjältä saatujen varojen ja avustuslähetysten kavaltamisesta.

Tammikuun alussa joukko kapinallistaistelijoita julkaisi videon, jossa he syyttivät Luhanskin pääministeriä Igor Plotnitskia Bednovin murhan tilaamisesta.

Videolla epätoivoiselta vaikuttava kapinallisjohtaja totesi, ettei tilanne voi enää jatkua pitkään.

”Emme voi vastustaa enää kauaa, emme halua tappaa tovereitamme”, Plastuniksi itsensä esitellyt päällikkö sanoi.

Odessan kapinallisjoukkoja komentava Vitali Kozhukhar pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinin puheita Novorossiasta koomisina.

”Odessassa Putinin Novorossia-suunnitelmat nähtiin aina vitsinä, jota tukivat vain rosvot ja juopot”, hän toteaa Daily Beastin haastattelussa.

Kozhukharin mukaan ”Novorossian sissit” ovat tehneet Odessassa seitsemän pommi-iskua lyhyen ajan sisällä ja pyrkineet ruokkimaan alueella kasvavaa epävakautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)