Verkkouutiset

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Valmiusasiat eivät kuulu turuille ja toreille

Ministerin mukaan varusmiesten käytössä välittömän valmiuden tehtäviin ei ole mitään uutta ja ihmeellistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kirjoittaa blogissaan Helsingin Sanomien 25.7.2016 uutisesta, jonka mukaan puolustusvoimat valmistelee varusmiesten käyttöä välittömän valmiuden tehtävissä.

– Artikkelista saattoi saada sellaisen käsityksen, että suunnitelmiin sisältyisi jotain poikkeuksellista tai uutta ja ihmeellistä. Näin ei ole, sillä kyseessä on puolustusvoimien lakisääteisen tehtävän täyttämisestä. Kyseessä on paluu vanhaan hyvään käytäntöön, kun juridiset epäselvyydet poistuivat oikeuskanslerin lausunnon myötä, ministeri toteaa.

Jussi Niinistön blogiotsikon mukaan ”valmiusasiat eivät kuulu turuille ja toreille”.

Hän muistuttaa, että ”valmiusasiat ovat puolustusvoimien normaaleja tehtäviä, jotka eivät lähtökohtaisesti kuulu julkisuuteen. Niistä asioista keskustellaan turvaluokitetuissa tiloissa. Asiat ja asiakirjat ovat salassa pidettäviä”.

– Yleiseen asevelvollisuuteen perustuvassa puolustusratkaisussamme puolustusvoimien sodan ajan joukot muodostetaan liki täydellisesti asevelvollisista, joihin myös varusmiehet kuuluvat. Puolustusvoimien määrittämän koulutusvaiheen ja -tason mukaisesti varusmiehet ovat sijoitettavissa osaksi sodan ajan joukkoja. Tätä määrittelyä ei tehdä huutoäänestyksellä, vaan pelkästään virkatyönä ja -velvollisuudella.

Sodan ajan joukkoihin sijoitetut varusmiehet yhdessä palkatun henkilökunnan kanssa muodostavat ministerin mukaan ”kaaderijoukkomme, jotka huolehtivat jatkuvan valmiuden tehtävistä ja mahdollistavat tarvittaessa suureen reserviin perustuvan sodan ajan joukkojen liikekannallepanon”.

– Suomalainen asevelvollisuus on hieno järjestelmä, jota kadehtien seurataan maailmalla. Se tuottaa motivoituneita ja tehtävänsä osaavia sotilaita. Luotan puolustusvoimien ammattitaitoon määrittää se taso, jolloin varusmiehet ovat valmiita sijoitettavaksi osaksi sodan ajan joukkoja. Luotan varusmiehiimme, jotka koulutuksensa loppuvaiheessa ovat parhaita mahdollisia taistelijoita. Yhdessä rakennamme vahvempaa puolustusta.

Uusimmat
MAINOS