Verkkouutiset

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

Puolustusministeri: Hyökkäys Ruotsiin ei ole poissuljettu

Ruotsi ei ole Peter Hultqvistin mukaan muuttamassa Nato-linjaansa.

Ruotsi suhtautuu vakavasti kiristyneeseen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, mutta ei ole muuttamassa kielteistä Nato-linjaansa. Näin totesi maan puolustusministeri Peter Hultqvist Sveriges Radion haastattelussa lauantaina.

Ruotsi on viime päivinä lisännyt valmiuttaan ja puolustusvoimien toimintaa strategisesti keskeisellä Gotlannin saarella. Toimet on kytketty Venäjän laivaston liikkeisiin Itämerellä.

Hultqvistin mukaan Ruotsi haluaa toimilla viestiä varautuvansa kaikkeen ja ottavansa tilanteen vakavasti. Edes sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa puolustusministeri ei halua sulkea pois.

–Riski on totta kai olemassa. Ruotsiin kohdistuvaa hyökkäystä ei voi sulkea pois, näin linjaamme myös valtiopäivien puolustusratkaisussa, Hultqvist sanoo, viitaten Euroopan heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen.

Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus ei kuitenkaan ole muuttamassa maan turvallisuuspoliittisia perusratkaisuja. Suomen kaltaiselle Nato-optiolle Hultqvist ei lämpene. Ministerin mukaan muutokset turvallisuuspoliittisessa linjassa uhkaavat lisätä epävarmuutta ja kiristää tilannetta entisestään.

Sotilaallinen liittoutumattomuus pysyy Magdalena Anderssonin hallituksen linjana, ministeri vakuuttaa.

– Tärkeintä on nyt keskittyä omaan puolustuskykyymme ja sen soveltamiseen kansainvälisessä puolustusyhteistyössä.

Uusimmat
MAINOS