Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin esiin tuomat skenaariot Suomeen mahdollisesti kohdistuvasta sotilaallisesta hyökkäyksestä ovat herättäneet keskustelua. Salonius-Pasternak kirjoitti tänään Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että ”ennakoitavissa on skenaarioita, joissa Suomi olisi ensimmäinen ja siinä vaiheessa ainoa Itämeren alueen maa, johon sotilaallinen isku kohdistettaisiin”.
Näin puolustusministeri Carl Haglund (r.) kommentoi Salonius-Pasternakin näkemyksiä sähköpostitse Verkkouutisille:
1. Mitä mieltä olette tutkijan näkemyksestä, että ennakoitavissa on skenaarioita, joissa sotilaallinen isku kohdistuisi Itämeren alueella pelkästään Suomeen? Onko sotilaallinen hyökkäys Suomeen ”todellinen mahdollisuus”, kuten tutkija näkee?
– On edelleenkin niin, että onneksi todennäköisyys aseelliselle konfliktille on pieni. On myös edelleen niin, että jos Suomi pahimmassa tapauksessa joutuisi osaksi tällaista konfliktia, todennäköisintä on, että se olisi osana laajempaa kriisiä. Mielestäni ei ole merkkejä siitä, että Suomi olisi joutumassa voimatoimien kohteeksi. Suomi on kuitenkin joka tilanteessa varautunut puolustamaan maamme suvereniteettia.
2. Miten poliittisen johdon ja tulevan hallituksen pitäisi varautua, jos tilanne on muuttunut ja tällaiset skenaariot ovat mahdollisia?
– Tämä on aina ollut ja on edelleen puolustusvoimien ydintehtävä. Tähän on varauduttu, vaikka todennäköisyys aseelliselle konfliktille nähdään varsin pienenä.
3. Tutkijan mukaan Venäjä voisi ottaa halutessaan käyttöönsä esimerkiksi pari Ahvenanmaan saarta. Onko tämä mahdollista ja pystyykö Suomi varautumaan/toimimaan tällaisessa tilanteessa?
– Kaikenlaisia skenaarioita voidaan luoda. Ymmärtääkseni Salonius-Pasternak tällä halusi havainnollistaa, että eri teoreettisia kriisiskenaarioita on olemassa.
Lue myös: Sotilaallinen hyökkäys Suomeen on ”todellinen mahdollisuus”