Verkkouutiset

Valkovenäläisiä sotilaita rajalla. LEHTIKUVA / AFP Handout

Puolan rajalla tapahtuu – ”he valmistautuvat suureen ylitykseen”

Puolan viranomaisten mukaan rajalle on tullut lisää valkovenäläisiä joukkoja.

Puola rajavartioston mukaan Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on nähtävissä liikettä.

Rajaviranomainen tiedottaa Twitterissä, että ”hiljaisen yön” jälkeen Kuznican leirin lähellä on havaittu sunnuntaina iltapäivällä lisää aseistautuneita valkovenäläisiä ja siirtolaisten joukossa on liikettä. Paikalle on myös saapunut televisioaseman auto.

Puolalaisten mukaan paikalle aiemmin pystytettyjä telttoja on kadonnut. Rajanviranomaisten mukaan valkovenäläiset ovat myös varustaneet siirtolaisia rajan ylitystä varten.

– Näemme Valko-Venäjän puolen valmistautuvan tänään suureen ylitykseen. Joukkomme ovat valmiina toimimaan, rajaviranomainen toteaa.

Puolalaiset ovat julkaisseet alla näkyviä videoita ja kuvia rajalta.

Puolan turvallisuuspalveluista vastaava tiedottaja Stanislaw Zaryn toteaa Twitterissä, että Valko-Venäjä näyttää valmistautuvan entistä vakavampaan propagandaoperaatioon Puolaa vastaan.

Puolan puolustusministeriön mukaan valkovenäläiset ovat muun muassa kivittäneet rajalla olevia puolalaisia sotilaita. Lisäksi valkovenäläisten on nähty käyttävän öisin lasereita puolalaisten häirintään.

Stanislaw Zaryn totesi sunnuntaina Twitterissä, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkan avaamaan ”keinotekoisen siirtolaisreitin” tarkoitus on ruokkia epävakautta Puolassa, Liettuassa ja Latviassa.

– Kyse on hybridisodankäynnistä EU:ta vastaan. Lukashenka ei tule lopettamaan ja hän aikoo rikkoa kaikkia sääntöjä saavuttaakseen päämääränsä.

Zaryn jakoi alla näkyvän tiedotteen eri kielillä. Siinä muun muassa todetaan, että Valko-Venäjän operaatio on suunniteltu aiheuttamaan pitkäaikainen kriisi Naton itäisissä jäsenvaltioissa.

– Lukashenkan toimissa käytetään keinoja, jotka ovat tuttuja Venäjän Natoa vastaan suorittamista operaatioista, tiedotteessa todetaan.

Puolan mukaan Valko-Venäjällä on Kremlin tuki ja hyväksyntä.

Uusimmat
MAINOS