Verkkouutiset

Punkkikausi on alkanut – 5 vinkkiä suojautumiseen

Peittävä vaatetus ja rokote puutiaisaivokuumetta vastaan ovat parhaat keinot punkeilta suojautumiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Punkkeja tavataan tyypillisesti alkukeväästä loppusyksyyn, kun sää on pysyvästi plussan puolella. Samaan aikaan lisääntyy suomalaisten into liikkua ulkona.

Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa – siis samoissa paikoissa kuin lenkkeilijät, pyöräilijät, golfaajat, veneilijät ja kesäfestareilla kävijät.

Punkit levittävät ihmiseen kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Tänä keväänä Suomessa on havaittu lisääntyvässä määrin myös puutiaisaivokuumeen vakavampaa muotoa, jonka aiheuttamat oireet ovat rajumpia kuin perinteisen läntisen virustyypin oireet.

”Punkeilta suojautumiseen ei riitä, että välttää heinikossa liikkumista. Punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin”, ylilääkäri Jaakko Halonen toteaa Terveystalon tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että puutiaisaivokuumetta vastaan voi lisäksi suojautua rokotteen avulla. Borrelioosiin rokotetta ei ole.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy erityisesti veneilijöiden suosimilla alueilla Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta sitä on havaittu myös muilla rannikkoalueilla ja Kaakkois-Suomessa. Lisäksi puutiaisaivokuumetta esiintyy muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa.

Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote annetaan kolmessa osassa. Suojan kehittyminen ensimmäisen rokotteen jälkeen vie noin kuukauden. Toinen rokote annetaan 1-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Tehosteen jälkeen suoja-aste on peräti 90 prosenttia.

”Jos rokotteen on ottanut edellisenä kesänä, nyt annettavasta kolmannesta tehosterokotteesta saa suojan kolmeksi vuodeksi”, Halonen kertoo.

Hän sanoo, että rokote kannattaa vielä ottaa.

Tarkkaile ihoasi

Rokote ei suojaa toiselta punkkien levittämältä taudilta eli borrelioosilta. Borrelioosin ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen ja ihon tarkastelu päivittäin.

”Mitä pidemmän ajan punkki on iholla, sitä todennäköisempää on saada tartunta. Jos punkin saa poistettua vuorokauden sisällä, tartuntaa tuskin on saanut. Borrelioosi paranee antibiooteilla, kunhan purema hoidetaan heti alkuvaiheessa”, Halonen sanoo.

Vain noin viidesosa puutiaisista kantaa borrelia-bakteeria. Mahdollista puremakohtaa on silti hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen.

Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma punkinpureman kohdalla tai puremakohtaan ilmestyy kasvavia ihottumia vielä muutaman viikon kuluttua puremasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Hoitamattomana borrelioosi jatkuu ja muuttaa muotoaan. Taudin myöhäisvaihe ilmenee eri tavoin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuina.

5 vinkkiä punkeilta suojautumiseen

– Keskustele lääkärisi kanssa punkkirokotteesta

– Pukeudu maastossa pitkälahkeisiin housuihin. Helteellä on pukeuduttava kevyemmin, ja silloin ihon tarkkailu on erityisen tärkeää.

– Käytä maastossa kumisaappaita.

– Pidä punkkipinsetit mukana kesäreissuilla – se on järkevin ja varmin tapa saada punkki kokonaan pois.

– Tutki lemmikkieläimesi päivittäin äläkä päästä lemmikkieläimiä sänkyysi. Punkit hyppäävät helposti eläimestä ihmiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)