Verkkouutiset

Vladimir Putin kertoi hyökkäyksen aloittamisesta helmikuun 24. päivänä 2022. LEHTIKUVA / AFP

Puhelu julki sanasta sanaan: Näin Vladimir Putin vedätti Emmanuel Macronia neljä päivää ennen hyökkäystä

Venäjän presidentti antoi ymmärtää loppuun asti, että diplomatialla olisi yhä toivoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät välillä tiukkasanaiseksi äityneen puhelinkeskustelun helmikuun 20. päivänä eli vain neljä päivää ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan.

Putin antoi keskustelussa ymmärtää suostuvansa vielä lähipäivinä henkilökohtaiseen tapaamiseen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Euroopan johtajien kanssa. Lännen viestinviejänä toimineelle Macronille jäi kokonaisuudessaan tästä löytyvän puhelunauhan perusteella sellainen kuva, että diplomaattinen ratkaisu tilanteeseen olisi yhä mahdollinen. Todellisuudessa kyseessä oli mitä ilmeisimmin täydellinen vedätys.

Venäjän armeijat oli tuolloin koottu hyökkäysvalmiuteen Ukrainan rajoille ja käynnissä oli uhkaavia harjoituksia ja joukkojen liikkeitä. Moskovan hyökkäyspäätös oli tehty ja Yhdysvaltain tiedustelun varoitukset yltyivät. Esimerkiksi Ranskan sekä myös Saksan ja Ruotsin tiedusteluissa oli taas mediatietojen mukaan uskottu pitkään, ettei hyökkäystä lopulta tulisi.

Nauhan on julkaissut ranskalainen Le Temps. Puhelu esitetään Ranskan France 2 -kanavalla torstaina nähtävässä dokumentissa. Verkkouutiset kertoo puhelun sisällöstä alla.

”Pötypuhetta”

Emmanuel Macron aloittaa puhelun toteamalla jännitteiden kasvaneen viime keskustelusta. Presidentti kertoo haluavansa jatkaa dialogia ja pyytää Vladimir Putinia kertomaan suoraan aikeensa.

– Mitä tässä voi sanoa. Näet itsekin mitä tapahtuu. Sinä ja [Saksan liittokansleri Olaf] Scholz kerroitte minulle, että [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyi olisi valmis tekemään ratkaisun, että hän oli valmistellut lain Minskin sopimusten toimeen panemiseksi (…). Todellisuudessa rakas kollegamme Zelenskyi ei tee mitään. Hän valehtee sinulle (…) En tiedä kuulitko hänen eilisen lausuntonsa, jossa hän totesi, että Ukrainan on saatava ydinaseita, Putin vastaa, lainaten lopussa Venäjän perätöntä sotapropagandaa.

Tässä välissä Ranskan presidentin neuvonantaja Emmanuel Bonne puuskahtaa Putinin puhuvan pötyä.

Seuraavaksi Putin väittää Macronin todenneen Kiovassa helmikuun 8. päivänä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että Minskin sopimuksia olisi päivitettävä, jotta ne voidaan saattaa voimaan.

Tässäkin kohdassa huoneessa puhelua seuraavat Macronin neuvonantajat ovat ymmällään.

– Ei hän noin sanonut. Sanon hänelle, ettei lähde keskustelemaan hänen [Putinin] kanssaan yksityiskohdista, avustaja toteaa.

Emmanuel Macron vastaa Venäjän presidentille, ettei hän ole koskaan sanonut, että Minskin sopimuksia pitäisi päivittää.

– Sanoin, että niitä on sovellettava ja että asioita on kunnioitettava. Minä en näe viime päiviä samalla tavalla kuin sinä, Ranskan presidentti toteaa.

Vladimir Putin vastaa, ettei hän ymmärrä, mikä Macronin ”ongelma separatistien kanssa on”. Venäjän presidentin mukaan separatistit ovat tehneet kaiken, mitä on vaadittu ja avanneet ”rakentavan dialogin” Ukrainan hallinnon kanssa.

Tässä vaiheessa keskustelu ajautuu kovasanaiseksi väännöksi Minskin sopimusten yksityiskohdista, Ukrainan vallankumouksesta ja separatistien asemasta.

Emmanuel Macron muun muassa toteaa, ettei hän ”välitä hittoakaan separatistien esityksistä”. Vladimir Putinia taas kuvataan ”erittäin ärtyneeksi”.

Lopulta Macron esittää, että osapuolia Ukrainassa vaaditaan tapaamaan ja keskustelemaan asioista puhtaalta pöydältä. Ranskan presidentti lupaa esittää asiaa Volodymyr Zelenskyille ja kysyy Putinilta, onko asiasta päästy sopimukseen.

– Tutkin näitä esityksiä heti kun lopetamme puhelun, jotta voimme päästä sopimukseen. Ukrainalaisia piti painostaa alusta alkaen, mutta kukaan ei ole halunnut tehdä sitä, Vladimir Putin vastaa.

Macron jatkaa tekevänsä parhaansa.

– Tiedän, mutta valitettavasti se ei tehoa, Putin toteaa takaisin.

Vuonna 2015 laadittua toista Minskin sopimusta ei ole koskaan pantu täytäntöön. Ukrainalaiset ovat arvostelleet sitä ankarasti muun muassa sen takia, että sopimuksen toimenpano legitimoisi Venäjän pyörittämät separatistihallinnot ja antaisi miehitetyille ja Kremlin ohjaamille alueille käytännössä veto-oikeuden Ukrainan ulko- ja sisäpolitiikkaan.

Verkkouutiset on kertonut asiasta muun muassa tässä ja tässä.

”Haluaisin olla pelaamassa jääkiekkoa”

Puhelu etenee seuraavaksi Ukrainan rajan kiristyvään tilanteeseen. Emmanuel Macron toteaa pyytäneensä Ukrainan johtoa rauhoittamaan tilannetta, asevoimia ja keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hän jatkaa, että Putinin olisi rauhoitettava tilannetta omalta puoleltaan. Macron kiinnittää huomiota edellisen päivän sotaharjoituksiin, joissa tulitettiin ankarasti.

– Tilanne alueella on rauhoitettava, jotta voimme antaa vuoropuhelulle mahdollisuuden. Miten näet sotaharjoitusten kehittyvän, hän kysyy venäläiskollegaltaan.

– Harjoitukset etenevät suunnitelmien mukaan, Putin töksäyttää, toistaen viralliselta Venäjältä tuolloin usein kuultua mantraa.

Macron kysyy seuraavaksi, loppuvatko harjoitukset siis tänään.

– Kyllä. Todennäköisesti tänään – ja jatkamme ehdottomasti sotilaallista läsnäoloa rajalla siihen asti, että Donbassin tilanne rauhoittuu. Asiasta keskustellaan yhdessä puolustus- ja ulkoministeriöiden kanssa, Vladimir Putin toteaa.

Emmanuel Macron sanoo Putinille puhuvansa vilpittömästi ja toteaa, että keskustelujen saaminen oikealle raiteelle vaatii jännitteiden liennyttämistä ja sitä, että ”tilanne on hallinnassa”.

– Tämä on ensimmäinen pilari. Paljon on sinun varassasi. Älä antaudu minkäänlaisille provokaatioille tulevina tunteina ja päivinä, hän jatkaa.

Sitten Macron esittää ”kaksi hyvin konkreettista ehdotusta” Venäjän presidentille. Niistä ensimmäinen on lähipäivinä Genevessä järjestettävä tapaaminen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa.

– Puhuin hänen kanssaan perjantai-iltana. Kysyin, voinko esittää tällaista ja hän sanoi olevansa siihen valmis. Presidentti Biden otti myös kantaa tapoihin, joilla tilannetta voitaisiin liennyttää uskottavasti, ottaa sinun vaatimuksesi huomioon ja ottaa hyvin selvästi kantaa Naton ja Ukrainan kysymykseen. Kerro minulle, mikä päivä sinulle sopii, Emmanuel Macron ehdottaa.

Putin kiittää ehdotuksesta ja suitsuttaa hyvää suhdettaan Macroniin. Hän jatkaa, että on aina suuri kunnia puhua Euroopan johtajien ja Yhdysvaltojen kanssa.

– Kanssasi on aina hyvä puhua, koska välillämme vallitsee luottamus. Emmanuel, ehdotan siksi, että käännät asiat toisin päin. Tämä tapaaminen on valmisteltava etukäteen. Voimme keskustella vasta jälkikäteen, koska jos lähestymme asiaa tällä tavoin – puhumme kaikesta emmekä mistään, moititaan siitä silti, Venäjän presidentti sanailee.

Emmanuel Macron painaa päälle.

– Voimmeko silti sanoa tänään tämän neuvottelun päätteeksi, että olemme päässet periaattellisella tasolla yhteisymmärrykseen. Haluaisin sinulta tähän selvän vastauksen. Ymmärrän vastahakoisuutesi päivämäärän suhteen, mutta oletko valmis sanomaan tänään, että ”haluaisin kahdenkeskisen tapaamisen amerikkalaisten ja sitten laajemmin eurooppalaisten kanssa”, vai et, hän tivaa.

Vladimir Putin vastaa, että kyse on ehdotuksesta, joka on otettava huomioon.

– Jos haluat meidän olevan samalla sivulla siitä, miten se muotoillaan, ehdotan, että pyydät avustajiamme soittamaan toisilleen ja pääsemään yhteisymmärrykseen (…), mutta olen periaatteessa samaa mieltä.

Macron toistaa Putinin siis vahvistaneen, että asiasta on ”periaatteessa sovittu”. Hän ehdottaa, että avustajat yrittävät laatia yhteisen lehdistötiedotteen puhelun jälkeen.

– Rehellisesti sanottuna olisin halunnut mennä pelaamaan jääkiekkoa, mutta täällä minä keskustelen sinun kanssasi kuntosalilla ennen treenin aloittamista. Otan ensin yhteyttä avustajiini, Vladimir Putin vastaa.

Puhelu päättyy kiitoksiin. Emmanuel Macron pyytää myös Putinia ottamaan yhteyttä, jos mitään ilmenee.

– Kiitos herra presidentti, Vladimir Putin vastaa ranskaksi.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamista ei koskaan tullut. Venäjän panssarit vyöryivät Ukrainaan vain päiviä myöhemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)