Verkkouutiset

Psykoterapeutit vastustavat Kelan kuntoutuspsykoterapian siirtämistä maakunnille

Euroopan Psykoanalyyttisen Psykoterapian Federaatioon kuuluva Suomen kansallinen verkosto vastustaa ehdotuksia, joiden mukaan Kelan kuntoutuspsykoterapia lakkautettaisiin ja sen varat siirrettäisiin maakuntien ostopalvelurahoiksi.

”Kelan kuntoutuspsykoterapian järjestämisen lopetus ja resurssien hajottaminen 18 osaan tuhoaisi tulokselliseksi havaitun kuntoutuspsykoterapian saatavuuden eikä vastaisi psykoterapian tarvitsijoiden ja terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän kehittämistarpeita”, EPPF:n Suomen verkoston tiedotteessa todetaan.

Viime vuonna Kelan tuella psykoterapiaa sai noin 32 000 ihmistä. Lainsäädäntö takaa oikeuden psykoterapiaan silloin, kun siihen on tarve opiskelu- tai työkyvyn turvaamiseksi.

Sen sijaan terveydenhuoltolain mielenterveyden hoitoa koskevat pykälät ovat verkoston mukaan niin yleisluontoisia, että niiden perusteella kunnat ja kuntayhtymät eivät järjestä riittävästi psykoterapiaa.

”Kun sote-uudistuksessa maakuntien tehtäväksi siirtyvät nimenomaan terveydenhuoltolain velvoitteet, se ei takaa ihmisten oikeutta saada psykoterapiaa silloin, kun he sitä tarvitsevat”, verkosto arvioi ja muistuttaa myös Kelan kuntoutuspsykoterapiaa puolustavasta adressista.

Verkosto huomauttaa lisäksi, että maakunnilla pitäisi joka tapauksessa olla riittävät resurssit psykoterapiaan niille, joiden kuntoutus ei kuulu Kelan opiskelu- ja työkyvyn kuntoutuksen piiriin.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)