Verkkouutiset

PS:n Saarakkala: Opiskelijat ja maahanmuuttajat keskenään räikeän eriarvoisessa asemassa

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) on huolissaan maahanmuuttajien ja opiskelijoiden saamien sosiaalitukien välisestä räikeästä epäsuhdasta.

Vesa-Matti Saarakkala toteaa, että selvitysmies Roope Uusitalon ehdotuksen mukaisesti opintotukea esitetään muutettavan lainapainotteisempaan suuntaan.

Esimerkkitapauksessa vuoden 2014 jälkeen aloittaneen korkeakouluopiskelijan opintorahan osuus pienenee noin neljänneksellä eli 86 eurolla, 337 eurosta 250,28 euroon kuukaudessa. Muutoksen myötä korkeakouluopiskelijan opintorahasta ja asumislisän maksimiosuudesta jää opiskelijan käteen ennakkopidätyksen jälkeen yhteensä 426,85 euroa kuukaudessa.

– Mikäli kyseessä on maahanmuuttajataustainen henkilö, pelkkä Suomeen muuttaminenkin on taloudellisesti kannattavampi investointi, Saarakkala sanoo.

– Työmarkkinatukena maksettavaa kotouttamistukea maksetaan 17–64-vuotiaalle maahanmuuttajalle suomen kielen opiskeluun osallistumisesta 837,81 euroa/kk netto ensimmäisen 200 päivän ajan ja tämän jälkeen 756,10 euroa/kk netto määrittelemättömän ajan, hän jatkaa.

Työllisyysmäärärahoista maksettavan työmarkkinatuen määrään eivät myöskään vaikuta saatu asumistuki, toimeentulotuki tai vanhempien tulot. Lapsilisät eivät vähennä summaa, mutta mikäli lapsia on, maksetaan korotukset molemmille vanhemmille lapsien lukumäärän mukaan.

– Tätä taustaa vasten ei yllätä, että Suomessa on kaikista OECD-maista eniten eli noin 30 prosenttia 15–34-vuotiaita toisen polven maahanmuuttajanaisia, jotka ovat jääneet työelämän ja opintojen ulkopuolelle, Saarakkala sanoo.

Hänen mukaansa ”kotouttamistuen ja opintotuen välinen kuilu ei motivoi opiskelemaan ammattia, vaan passivoi, luo epäterveen vetovoimatekijän sekä epätasa-arvoa maahanmuuttajien ja kantaväestön välille tilanteessa, jossa opiskelijoiden ja muun kantaväestön tulonsiirroista leikataan talouden tasapainottamiseksi”.

– Mikäli vallitsevaan ja epäoikeudenmukaiseen käytäntöön ei puututa, on uhkana, etteivät nykyisetkään säästötoimet riitä, vaan menettävät merkityksensä ja oikeutuksensa, maahanmuuttajien määrän kasvaessa siirtolaiskriisin myötä, Saarakkala sanoo.

Saarakkala on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee hallituksen toimenpiteitä opiskelijoiden ja maahanmuuttajien välisen epätasa-arvoisen aseman korjaamiseksi.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)