Verkkouutiset

PS:n kansanedustaja kysyy romanien syrjinnästä Suomessa – ”haukkumista, tuijottelua”

Perussuomalaisedustajan mukaan maan hallituksen tulisi parantaa romanien asuntojen saatavuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Kari Kulmala (ps.) on jättänyt kirjalliset kysymykset romanien asuntojen saatavuudesta sekä syrjinnän ehkäisemisestä ja romanien työllisyyden parantamisesta.

Ensimmäisen kysymyksen mukaan ”romanit kokevat edelleen ongelmia asumisen ja asuntojen saamisen suhteen. Vaikka asunnon hakijalla olisi moitteeton tausta ja luottotiedot kunnossa, niin varsinkin yksityisille vuokra-asuntomarkkinoille on vaikea päästä. …Erityisesti suuremmissa kaupungeissa on yleistä, että romanit ripotellaan vain tietyille asuinalueille asumaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kansanedustajan mukaan romanit kokevat yhdenvertaisuuslain valvonnan olemattomaksi ja vähemmistövaltuutetun toiminnan ongelmatilanteissa riittämättömäksi.

”Valtaväestön romanipelko ylläpitää syrjintää. Vielä näin 2000-luvullakin romanit joutuvat kokemaan joka päivä jonkinasteista syrjintää esim. asunnon saamisessa. He joutuvat kokemaan haukkumista, tuijottelua ja seuraamista. Joskus tilanteet kärjistyvät äärimmilleen ja väkivaltaa käytetään. Erityisesti jotkut romaninaiset kokevat olevansa monesti asemassa, jossa he tuntevat olevansa sosiaalisessa tilanteessa mukavuusalueensa ulkopuolella”, kysymyksessä todetaan.

Kulmala kysyy ”mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä parantaakseen romanien asuntojen saatavuutta” ja ”mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä romaneihin kohdistuvan yhdenvertaisuuslain parantamiseksi sekä syrjinnän ehkäisemiseksi”.

Toisessa kirjallisessa kysymyksessään Kari Kulmala toteaa, että ”romanit kokevat joutuvansa jo työhaastattelussa tekemään tuplasti enemmän ja parempaa työtä kuin työkaverit ansaitakseen edes vähän enemmän luottamusta osakseen. On otettava huomioon myös se, että työnantaja, joka on arastellen palkannut romanin, on monesti kokenut romanin erittäin tehokkaaksi työntekijäksi ja työntekijän ja työnantajan välinen kuilu on poistunut”.

Kansanedustajan mukaan ”väitän, että romanipelko ylläpitää edelleen syrjintää työhönotossa. Tästä on olemassa empiiristä tutkimusta. Romanit ovat kuitenkin suomalaisia, ja he rakastavat kotimaataan. He ovat olleet omalla verellään maksamassa Suomen itsenäisyyttä”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)