Verkkouutiset

”PS:n ehdotukset ristiriidassa puolueen tavoitteiden kanssa”

SDP:n Lauri Finérin mukaan PS:n vaihtoehtobudjetti jättäisi oven auki verovälttelylle.

SDP:n ministeriryhmän veropoliittinen erityisavustaja Lauri Finér kritisoi blogissaan kovin sanoin perussuomalaisten talouspolitiikkaa.

Finér sanoo, että perussuomalaisten talouspoliittiset ehdotukset ovat paitsi virheellisiä, myös ristiriidassa puolueen julki lausumien tavoitteiden kanssa. Puolue esimerkiksi haluaa lopettaa velaksi elämisen, vaikka se samalla esittää menolisäyksiä eläkkeisiin.

– Myös vaaliohjelmassaan perussuomalaiset vaativat, että ”yhteiskuntamme velaksi eläminen on lopetettava”. Samaan aikaan julkaistussa sosiaalipoliittisessa ohjelmassaan se kuitenkin esittää eläkkeiden tiukempaa sitomista palkkojen kasvuun, mutta ei esitä mallille mitään rahoitusta, vaikka se edellyttäisi jatkossa jopa useiden prosenttien korotuksia palkasta perittäviin eläkemaksuihin.

– Vaaliohjelman isolla otsikoitu lupaus siitä, että ”vain sitä jaetaan mitä on”, joutuu kiistanalaiseen valoon, Finér kirjoittaa.

Toiseksi esimerkiksi Finér nostaa yritystuet, joita puolue on luvannut leikata ensimmäisten joukossa.

– Ohjelmissaan tai vaihtoehtobudjetissaan se ei kuitenkaan osaa nimetä yhtään uskottavaa leikkauskohdetta yritystuille (ks. edellä tuulivoiman tuotantotuista). Päinvastoin, perussuomalaiset esittää vinon pinon uusia yritystukia ja muita verotukia, joiden hintalappu nousisi vähintään satoihin miljooniin euroihin, Finér kirjoittaa.

Finérin mukaan perussuomalaisten talouspolitiikka olisi suomalaisessa mittakaavassa rikkaita suosivaa oikeaa äärilaitaa.

– Perussuomalaisten esittämät veronalennukset ja yritystukien korotukset hyödyttäisivät ennen muuta suurituloisimpia siitä yksinkertaisesta syystä, etteivät pienituloisimmat juuri maksa tuloveroja. Samalla perussuomalaiset jättäisi oven selälleen varakkaiden verovälttelylle, kun se ei esitä ohjelmissaan mitään toimia veronkiertoon tai aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttumiseksi, Finér kirjoittaa.

 

Uusimmat
MAINOS