Verkkouutiset

USA valitti Moskovan signaalista virallisesti Neuvostoliitolle kesäkuussa 1967. nsarchive.gwu.edu

Projektit PANDORA ja BIZARRE: Näin USA tutki kylmän sodan mysteeriä

Julki tulleet asiakirjat voivat valottaa nykyisin Havanna-syndroomana tunnettua ilmiötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen puolustusministeriö tutki 1960-luvulla Neuvostoliiton pelättyjä mikroaaltoaseita omissa kokeissaan, aiemmin salatut asiakirjat paljastavat.

Verkkouutiset kertoo George Washington Universityn National Security Archiven tekemään selvitykseen ja hankkimiin asiakirjoihin perustuvassa jutussaan, kuinka amerikkalaisjohto väänsi vuosikymmeniä Neuvostoliiton kanssa Yhdysvaltain lähetystöön Moskovassa kohdistuneesta niin kutsutusta ”Moskovan signaalista”.

Pitkään salassa pidetyn ilmiön taustalla oli voimakas mikroaaltosäteily, jolle Neuvostoliitto väitetysti amerikkalaisia altisti. Asiakirjojen perusteella asia oli esillä maiden johtajien välillä  ainakin 1960- ja 1970-luvuilla.

Tapahtumat tuovat mieleen nykyisin Havanna-syndroomana tunnetun erikoisen ilmiön, joka on tiettävästi piinannut viime vuosina jopa satoja amerikkalaisia diplomaatteja ja muuta lähetystöhenkilökuntaa. Myös sen eräänä selityksenä on pidetty mikroaaltoja ja epäilykset ovat kohdistuneet Venäjään.

Moskovan signaalin tarkoitus ja yksityiskohdat eivät julkisuuteen tähän mennessä saatujen tietojen perusteella ole koskaan selvinneet. National Security Archiven hankkimien asiakirjojen mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö tutki 1960-luvun lopulla omissa kokeissaan, mihin mikroaalloilla pyrittiin.

Selvitystä tehtiin muun muassa Projekti BIZARRE [suom. outo] -nimisessä hankkeessa. se oli osa laajempaa PANDORA-projektia. Siinä Moskovan lähetystön henkilökuntaa ja amerikkalaisella lentotukialuksella palvelleita tutkittiin kattavasti sen selvittämiseksi, millaisia fysiologisia vaikutuksia säteilyä tuottavalle teknologialle altistumisesta voi seurata. Lisäksi tehtiin kyseenalaisia apinakokeita.

Valkoisen talon hyväksymässä hankkeessa Moskovan signaalia kutsuttiin lyhenteellä TUMS. Lyhenne tuli sanoista Technical Unidentified Moscow Signal [suom. tekninen tunnistamaton Moskovan signaali].

Daily Times julkaisi AP:n uutisen mysteerisignaalin asiakirjoista toukokuussa 1988. Jutussa julkaistiin piirros oletetusta säteestä. Times Daily 22.5.1988/Google News

Projekti BIZARRE:n nimeä voidaan pitää vähintäänkin osuvana. Siinä tutkittiin, millaisia vaikutuksia mikroaaltosäteily aiheutti simpansseille ja reesusapinoille. Tutkijat halusivat tietää, oliko signaalin tarkoitus vaikuttaa diplomaattien henkiseen ja fyysiseen toimintakykyyn. Kokeita perusteltiin Neuvostoliitosta julkisesti saatavilla olleilla tutkimustiedoilla mikroaaltojen vaikutuksista ihmisiin.

Asiakirjojen perusteella vuosina 1966-1969 tehdyt BIZARRE-tutkimukset olivat kuitenkin pannukakku. Tutkijat eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, olivatko he löytäneet vaikutuksia vai eivät. Apinakokeiden sekalaiset tulokset päätettiin lähettää lopulta ulkopuolisen tahon arvioitavaksi. Puolustusalaan erikoistuneen RAND Corporation -ajatushautomon selvityksen mukaan aineistosta ei ilmennyt mitään todisteita sille, että signaalit olisivat vaikuttaneet apinoihin. Toisessa RAND:n selvityksessä soimattiin tutkijoita eläinten kehnosta kohtelusta ja todettiin ainakin kolmen apinan kuolleen kuristumalla, koska niiden paikallaan pitämiseksi tarkoitetut valjaat oli suunniteltu niin kehnosti.

PANDORA-projektin papereiden perusteella amerikkalaisviranomaiset suunnittelivat myös salaisia ihmiskokeita. Ajatuksena oli, etteivät koehenkilöt tietäisi olevansa tutkimusten kohteena. Huhtikuussa 1969 järjestetyssä PANDORA:n tiedekomitean kokouksessa suunniteltiin, että koehenkilöt hankittaisiin Yhdysvaltain armeijan tukikohdasta Fort Detrickistä ja heidät altistettaisiin mikroaalloille kuuden kuukauden ajan. Silmien ja kivesten suojaamisen huomautettiin olevan kokeissa erityisen tärkeää. Hanke lopetettiin kuitenkin seuraavana vuonna ennen kuin ihmiskokeita ehdittiin suorittaa.

Selvityksessä kerrotaan, että Yhdysvallat ryhtyi aikanaan signaalin takia vastatoimiin, joita koskeva aineisto on yhä salaista. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tiedetään kuitenkin seuranneen asiaa ja lähettäneen jo vuonna 1965 asiantuntijan arvioimaan lähetystön turvallisuustilannetta. Hän suositteli ohuiden suojien asentamista lähetystön ikkunoihin säteilyn estämiseksi. Associated Pressin 1980-luvun lopulla hankkimien asiakirjojen mukaan tämä toteutettiin kuitenkin vasta vuosikymmen myöhemmin.

Verkkouutiset kertoo asiasta lisää alta avautuvassa jutussa.

LUE MYÖS:
Oliko Neuvostoliitolla salainen ase? ”Moskovan signaali” huolestutti USA:n valtiojohtoa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)