Verkkouutiset

THL Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Professorin mukaan THL saattaa rikkoa tartuntatautilakia

Martin Scheininin mielestä mahdollisille rikosilmoituksille on perusteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin esittää jyrkän arvion Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnasta koronatestauslinjauksissa. Hänen mukaansa THL:n johdossa saatetaan syyllistyä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

– On monta aihetta epäillä, että THL:n johdossa rikotaan nyt tartuntatautilain 6 §:stä heille seuraavia virkavelvollisuuksia. Twitterin perusteella rikosilmoituksiakin on jo saatettu tehdä. Ne tulisi kyllä tutkia, Martin Scheinin tviittaa.

Tartuntatautilain 6. pykälässä todetaan, että laissa tarkoitettujen valtion viranomaisten ja asiantuntijalaitosten sekä kuntien ja kuntayhtymien on järjestelmällisesti torjuttava tartuntatauteja sekä varauduttava terveydenhuollon häiriötilanteisiin. Niiden on ryhdyttävä välittömiin toimiin saatuaan tiedon torjuntatoimia edellyttävän tartuntataudin esiintymisestä tai sellaisen vaarasta toimialueellaan.

Scheinin viittaa uusiin testauskäytäntöihin. Sosiaali- ja terveysministeriö esitteli eilen tiedotustilaisuudessa päivitetyn testaus- ja jäljitysstrategian. Tavoitteena on kohdentaa toimintaa entistä paremmin, sillä nykyinen järjestelmä kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa ja voi ministeriön mukaan johtaa muiden palveluiden saatavuuden heikkenemiseen alueellisesti. Testaaminen siis vähenee.

Virustestaus kohdistuisi jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneisiin, rokottamattomiin ja oirehtiviin sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle taudinkuvalle alttiille henkilöille. Esimerkiksi lapset voivat jatkossa jättää testin väliin, mikäli tiedossa ei ole altistumista.

Professori nostaa esiin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) lausuntoon samassa tiedotustilaisuudessa. Vaikka käytäntö muuttuukin, on kaikilla, joilla on koronavirustautiin viittaavia oireita tai epäily tartunnasta silti ministerin mukaan oikeus päästä testiin. Kiuru kertoi, että näin pitää toimia asiasta tehdyn oikeudellisen arvion mukaan.

– Yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi arvio on tiukka. Kaikilla henkilöillä, joilla on tähän tautiin sopivia oireita tai epäily tartunnasta, on iästä riippumatta oltava mahdollisuus päästä tarvittaviin diagnostisiin tutkimuksiin. Tämä koskee myös lapsia, Kiuru totesi.

Martin Scheinin muistuttaa lainsäädännön velvoitteista.

Jos Krista Kiurun sanat ovat ristiriidassa hallituksen tai THL:n strategiapaperien kanssa, laki ratkaisee, muun muassa tartuntatautilain 6§ ja perustuslain 6§. Kaikki teot laumasuojan hakemiseksi edistämällä alle 12-vuotiaiden tartuntoja tulisi tutkia virkarikoksina, professori sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)