Verkkouutiset

Kimmo Nuotio. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Professorin mukaan holokaustin kieltäminen voi olla rangaistava teko

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan kyse on oikeudellisesti kiinnostavasta kysymyksestä.

Holokaustin kieltäminen voi Suomessa olla rangaistavaa kiihottamisena kansanryhmää vastaan, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi.

– Tällä perusteella on vain harvoin Suomessa nostettu syytteitä. Muistaakseni Helsingin hovioikeudessa on ollut yksi juttu vuosia sitten, hän jatkaa.

Nuotio kommentoi Twitterissä tavarataloyrittäjä Juha Kärkkäisen sosiaalisen median päivityksestä noussutta keskustelua.

Kärkkäinen kirjoitti Facebookissa muun muassa, että holokausti ”on tarinaa”. Päivitys liittyi tasavallan presidentti Sauli Niinistön taannoiseen vierailuun Malmön holokaustifoorumissa. Yrittäjä on tuomittu vuonna 2014 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli juutalaisvastaisista kirjoituksista Magneettimediassa. Kärkkäisen Facebook-päivityksestä uutisoi viikonloppuna Iltalehti.

Kimmo Nuotion mukaan kyse on oikeudellisesti kiinnostavasta alueesta.

– Sillä tässä on taustalla sekä eräs Euroopan neuvoston yleissopimuksen velvoite, jossa taas meillä taitaa vieläkin olla voimassa varauma, että myös EU:n rasismipuitepäätöksen velvoitteet. Kyse rangaistavuuden alarajasta.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)