Verkkouutiset

Professori Virén: Lopettakaa hölynpöly elvytyksestä, se on moraalitonta

Taloustieteen professorin mukaan elvytys nykytilanteessa ei ole vain väärää politiikkaa vaan myös moraalinen ongelma.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén kirjoittaa Ajatuspaja Liberan sivuilla otsikolla ”Lopettakaa hölynpöly elvytyksestä”.

Hänen mukaansa ”elvytys nykytilanteessa ei ole vain politiikkavirhe, vaan myös moraalinen ongelma. Sysäämme taloudelliset vaikeutemme lastemme niskoille. Pidämme yllä korkeampaa kulutuksen tasoa, mihin kansantalouden tuotanto ja tulot oikeuttavat. Samalla velkaannumme, eikä pelkästään kotimaahan vaan myös ulkomaille”.

Professori Virén ihmettelee, että imuroimme omaan kulutukseemme kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta säästöjä, joita kaiken järjen mukaan pitäisi käyttää kehitysmaiden teollistamiseen ja kasvuun.

”Kaikki tämä vain siksi, että emme halua tunnustaa tosiasioita, vaan haluamme helpon tien ulos; sellaisen johon liittyvät kaikki mieltymystä herättävät kielikuvat”.

Virénin mukaan ”mitä lähemmäs vaalit tulevat, sitä kiihkeämmäksi käy rummutus elvytyksen puolesta”. Hänen mukaansa jopa äärivasemmisto on siirtynyt ”vulgaarikeynesiläisyyden” taakse vaatien helikopterirahaa työttömyyden poistamiseksi.

”Ironista tämä on siksi, että sosialismin suurin teoreetikko Josef Stalin piti tällaisia puheita hölynpölynä”, Matti Virén kirjoittaa.

Keynes puolestaan ei professorin mukaan ”taatusti edustanut näkökantaa, jonka mukaan kaikkiin talouden ongelmiin sopii ratkaisuksi kokonaiskysynnän kasvattaminen”.

”Talouden kilpailukyky on pahasti rapautunut ja sen seurauksena vienti on rajusti supistunut ja vastaavasti tuonti kasvanut”, professori summaa nykytilanteen.

”Miten tällainen rakenneongelma korjataan elvytyksellä? Elvytyshän vain entisestään kasvattaa julkisia menoja, lisää kustannuspaineita (eli heikentää entisestään kilpailukykyä), lisää tuontia ja sitä kautta ulkomaista velkaantumista. Olemme jo vuodesta 2009 alkaen elvyttäneet rajusti siinä uskossa, että korkeasuhdanne alkaa kuuden kuukauden päästä. Joka kerran nämä ennusteet ovat osoittautuneet itsepetokseksi”, hän huomauttaa.

Uusimmat
MAINOS