Verkkouutiset

Professori Timo Vihavainen: Koko Urho Kekkosen toiminta uudelleenarviointiin

Entisen presidentin 'Moskovan tie' on tulossa julki.

Venäjän tutkimuksen professori emeritus Timo Vihavainen kirjoittaa presidentti Urho Kekkosesta (1900-1986) Kanava-lehdessä otsikolla Salat tulevat julki. Vihavaisen mukaan Kekkosen valta-asema aikoinaan perustui olennaisesti Neuvostoliiton tukeen, jota ilman ”hän ei olisi tullut valituksi ensimmäistäkään kertaa”.

Professorin mukaan ”Kekkosen karriääriä rumentavat tietyt asiat” kuten Neuvostoliiton suhteiden hoito salaisen palvelun kanavia pitkin.

– Siinä ei sinänsä ollut mitään pahaa, erikoissuhteet vaativat erikoisjärjestelyitä. Pahempaa oli, että itsenäisen valtionpäämies alentui käyttämään ulkomaista apua omissa poliittisissa juonitteluissaan, Timo Vihavainen kirjoittaa

Hänen mukaansa asia on joskus yritetty kiistää, vaikka aihetodisteet ovat jokaisen nähtävissä. Suurimmalta osalta hänen mukaansa salaisuus onkin säilynyt.

– Dokumentit ovat kuitenkin olemassa ja ne siis tulevat joskus julki. Viime aikoina on tutkijoille avautunut sekä (Leonid) Brezhnevin että Neuvostoliiton kommunistipuolueen politbyroon asiakirjoja, joista Kekkosen ’Moskovan tie’ vastaansanomattomasti paljastuu, Vihavainen toteaa.

– Olisiko tässä riittävä peruste koko Kekkosen toiminnan uudelleenarviointiin, hän kysyy.

Vihavaisen mukaan jopa konspiraation tasolle ulottunut Suomen erityissuhde Neuvostoliittoon oli tosiasia, joka ”tuskin kelpaa jäljittelyn kohteeksi eivätkä sen kaikki pisteet juuri herätä ihailua”.

Timo Vihavainen on tehnyt professorien Ohto Manninen ja Kimmo Rentola kanssa lokakuussa julkaistavan Varjo Suomen yllä -teoksen (Docendo). Sen markkinoinnissa on puhuttu Urho Kekkosta koskevasta ”jymypaljastuksesta”.

Moskovassa julkaistiin vuodenvaihteessa Leonid Brezhnevin ajankohtaisiin muistiinpanoihin ja merkintöihin sekä pöytäkirjadokumentteihin perustuva kolmiosainen teos. Brezhnev mainitsi näissä muistiinpanoissaan säännöllisesti Urho Kekkosen.

Uusimmat
MAINOS