Verkkouutiset

Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja, professori Timo Rothovius. LEHTIKUVA /MARTTI KAINULAINEN

Professori TE:lle: Täysin omituinen veroetu

Rikkaiden suomalaisten perheiden holding-yhtiöihin virtaa valtavia summia verotta.

Useat Suomen rikkaimmista henkilöistä nauttivat holding-yhtiöidensä kautta erittäin anteliaasta veroedusta, kertoo Talouselämä. Listaamaton yhtiö voi saada pörssiyhtiön maksamat osingot ilman veroa, jos se omistaa pörssiyhtiöstä vähintään kymmenen prosenttia.

Jos yhtiö omistaisi alle kymmenen prosenttia, osingosta joutuisi maksamaan 20 prosentin yhteisöveron. Jos taas osingot menisivät osakkeet omistavalle henkilölle, hän joutuisi maksamaan veroa pääomatulosta 30 prosenttia 30[nbsp]000 euroon saakka ja siitä yli 34 prosenttia. Osingon määrästä 85 prosenttia olisi veronalaista pääomatuloa.

Talouselämän mukaan esimerkiksi Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin ja tämän perheen enemmistöomistuksessa oleva Holding Manutas Oy on kerännyt vuosina 2019–2021 noin yli 530 miljoonan euron edestä yhteisöverosta vapaita osinkoja. Holding Manutas omistaa Koneesta yli 17 prosenttia.

Kymmenen prosentin omistuksen tuoma veroetu ei ole oikein, sanoo Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori, Suomen Osakesäästäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Rothovius.

– Minusta se on väärin. Kaikilla pitäisi olla sama säännöstö riippumatta siitä, paljonko omistaa. On täysin omituista, että isoja omistajia suositaan tuolla tavalla, hän sanoo Talouselämälle.

Rothoviuksen mukaan suuromistajia suosivan veromallin taustalla on yksinkertainen selitys.

– Isot omistajat eivät suostu maksamaan veroja. Jos tuollaista järjestelyä ei olisi, he siirtäisivät omistuksensa ulkomaille.

Uusimmat
MAINOS