Verkkouutiset

Henkilö selaa älypuhelinta sohvalla. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Professori KSML:lle: Näin torjut älypuhelimen tuomaa stressiä

Markus Salon mukaan nykyteknologia on tuonut uusia kuormituksen lähteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jyväskylän yliopiston professori Markus Salon mukaan teknologisten laitteiden kehittyminen on tuonut mukanaan uusia stressin lähteitä.

Keskisuomalaisen haastattelussa hän kertoo, että esimerkiksi älypuhelin on yksi nykymaailmassa stressiä aiheuttavista asioista. Alan tutkijat kutsuvat nykyteknologian tuomaa kuormitusta teknostressiksi.

Erityisesti Salon mukaan älypuhelimen käyttäjien stressiä lisää se, että kännykän käyttö vie energiaa ja aikaa muilta asioita, kuten harrastuksilta ja perheeltä. Salon johtama tutkimus ryhmä on löytänyt karkeasti jaotellen kolme erilaista lähestymistapaa, joilla teknologian tuomaa stressiä voi vähentää.

– Ensimmäinen on se, että räätälöidään teknologiaa ja palveluita itselle sopivaksi. Mehän voimme säätää vaikka puhelimien asetuksia yllättävän paljon ja säätää teknologiaa omiin tarpeisiin ja tilanteisiin, Salo sanoo.

Toinen hänen esille nostama tapa on tarkkailla omaa teknologian käyttöä ja luoda tietoisesti sääntöjä teknologian käytöstä. Esimerkiksi ruokapöytä tai makuuhuone voi hänen mukaansa olla älypuheliton alue. Hän kehottaa keskustelemaan koko perheen kanssa yhteisistä säännöistä teknologian käytölle.

Salon kolmas keino on muuttaa suhtautumista teknologiaan.

– Jos huomaamme, että kierrokset nousevat, kun viestejä tulvii, voisimmeko opetella rauhallisempaa suhtautumista? Että ”ok, sieltä tulee viestejä, mutta voin palata viestitulvaan vaikka vartin päästä ja keskittyä nyt tähän aktiviteettiin rauhassa”, hän pohtii suhtautumista saapuvien viestien tulvaan.

Monet uudet teknologian on Salon mukaan suunniteltu mahdollisimman koukuttaviksi. Hän pitää tervetulleena viime vuosina alkanutta yhteiskunnallista keskustelua erilaisten palveluiden vastuullisuudesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)