Verkkouutiset

Professori kehottaa seuraamaan kehon nestetasapainoa helteellä. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

Professori HS:lle: Näin helteellä pitää syödä

Omaa nestetasapainoa kannattaa pitää silmällä.

Kesän hellejaksojen aikana kannattaa muistaa kehon nestetasapaino, sanoo Turun yliopiston ravitsemustieteen apulaisprofessori Kirsi Laitinen Helsingin Sanomille. Vaikka nestetarve onkin yksilöllistä, tarve kasvaa helteellä, ja etenkin riskiryhmäläisten, kuten lasten ja ikääntyneiden, tilannetta kuuluu pitää silmällä.

Syömistä ei kuumuudella pidä välttää, vaikka helle helposti vie ruokahalun, Laitinen sanoo. Mitään ruokaa ei ole tarpeen välttää, mutta esimerkkeinä hellesäälle sopivista ruoista apulaisprofessori mainitsee kevyet ja kasvispainotteiset ravinnot. Kasvikset ja marjat voivat helteellä maistua kuumia ruokia paremmin, hän toteaa.

Suolan tarpeesta ei lähtökohtaisesti ole tarpeen huolehtia, hän sanoo, sillä suomalaiset kesäruoat sisältävät jo muutenkin paljon suolaa. Urheillessa tai muuta fyysistä työtä tehdessä suolan saannista kannattaa kuitenkin pitää kiinni.

Janojuomista vesi on paras, ja professori muistuttaa virvoitusjuomien ja jäätelöiden olevan hammasterveydelle haitallisia.

– Jäätelö kuuluu kesään. Sorbetit ja tavalliset maitojäätelöt ovat hyvä vaihtoehto viilentymiseen, hän kuitenkin sanoo.

Alkoholi kasvattaa virtsaamisen tarvetta, ja sitä kannattaa siksi rajoittaa, Laitinen sanoo.

Tärkeää on osata ennakoida ja tarkkailla omaa nestetasapainoa.

– Jos hellepäivänä ei ole tullut käytyä vessassa aikoihin, se on jo merkki, että kehossa on alkanut tapahtua kuivumista, Laitinen muistuttaa.

Uusimmat
MAINOS