Verkkouutiset

Presidentti Tasavallalle: Sotapuheet taantuneet vaarallisiksi

Sauli Niinistön mukaan 'ruutitynnyri meidän mielissämme vaihtaa paikkaa koko ajan'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä on haastateltu Radio Helsingin Tasavalta-ohjelmaan. Presidentiltä kysyttiin, tuntuuko suursota tänä päivänä mahdollisemmalta kuin viisi vuotta sitten.

– Nykyinen tilanne tuntuu oikeastaan ihan käsittämättömältä, Sauli Niinistö vastasi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa syksyllä saatettiin nähdä isoja juttuja siitä, milloin Venäjä hyökkää Baltiaan. Keskitalvella sodan pitikin syttyä Korean niemimaalla. Nyt puhutaan Iranin ja Israelin suunnasta.

– Unohdetaan nuo kolme paikkaa ja katsotaan tätä ilmiötä. Se on huikean vaarallista, että maailma tavallaan muuttuu hetkessä ja vaarojen mukana. Ja sellaiset sanat kuin ballistinen ohjus, ydinase, sota – ne ovat tulleet arkipäiväiseen kielenkäyttöön, presidentti Niinistö eritteli.

Presidentin mukaan ”ne alentavat valitettavasti sitä kynnystä, joka sanotaan vaikka esimerkiksi virkakauteni alussa oli”.

Tuolloin hänen mukaansa ei muista kuin alueellisista sodista juuri spekuloitu.

– Tässä suhteessa on taannuttu valtavasti. Ja tietenkin sitä jää miettimään sellaista ristiriitaa, kun itsekin on pudonnut rattailta jo tekniikan, digitaalisuuden rattailta: se menee niin lujaa vauhtia, ihmiskunta etenee, ja ollaan sitä mieltä että etenee huikeasti parempaan koko ajan – ja sitten yhtäkkiä romahdetaan ajattelussa jollekin ihan, voisi sanoa alkeelliselle tasolle, Niinistö pohti.

– Sille tasolle jonka jo yksimielisesti lähes unohdimme.

Presidentin mukaan ”se ruutitynnyri meidän mielissämme tai yhteisessä ajattelussa vaihtaa paikkaa koko ajan. Se on jo sinänsä huikean vaarallista, että niin valmiita ollaan jatkuvasti näkemään… ja tavallaan tehdään niin suuresta asiasta kuin sota jotenkin tällainen jatkuvasti paikkaa vaihtava ilmiö”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)