Verkkouutiset

Presidentti kehui velkapuhujaa – hän se oli

Tasavallan presidentti kehui puheessaan eduskunnalle taannoisen nuoren kansanedustajaehdokkaan asennetta velkaan. Kenestä on kyse?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi tiistaina valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”vuosia sitten eräs nuori eduskuntavaaliehdokas suuntasi iskulauseensa silloisiin päättäjiin. ”Suostumme kyllä maksamaan velkanne tai eläkkeenne, mutta emme niitä molempia”. Hän ei tullut valituksi. Valitettavasti”.

Turun Sanomien kolumnissaan 2003 Sauli Niinistö kertoi samasta asiasta niin ikään nimeä mainitsematta. Niinistö kertoi lähes äänestäneensä tuota ehdokasta ja totesi ottaneensa ”vapauden siteerata häntä useasti, viimeksi viime viikolla puhuttaessa valtiovarainministereitten kokouksessa eläketaakasta”.

Muissa yhteyksissä on käynyt ilmi, että kyse oli eduskuntavaaleista 1999 ja Varsinais-Suomesta, jossa Niinistö tuolloin salolaisena äänesti.

Eduskuntavaaleissa 1999 Varsinais-Suomen kokoomuksen ensimmäiselle varasijalle ylsi silloin 29-vuotias Petri Lahesmaa.

Pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja on nykyisin Brysselissä Veikkauksen edunsaajien EU-hankejohtaja ja Nykypäivä-lehden avustaja. 1999 hän oli Turussa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen.

Petri Lahesmaa toteaa Verkkouutisille, että presidentin puheen kohta ”kuulostaa minulta, kieltämättä”.

Hän arvelee, ettei kenestäkään muusta voi olla kyse, mutta 15 vuoden jälkeen Lahesmaa ei kuitenkaan muista asiaa tarkemmin.

– Nyt kun luen tästä alkaa päässä vilkkua valoja, mutta ei vaan avaudu, Petri Lahesmaa hämmästelee.

– Velka-asiasta puhuttiin silloin sukupolvikeskusteluna. Silloin se oli selvästi mustavalkoisempi asia.

Hieman myöhemmin Lahesmaa kertoo tarkistaneensa asian silloiselta kampanjapäälliköltään Petri Uggeldahlilta ja toiselta silloiselta nuorelta ehdokkaalta Aleksi Randellillta. Molemmat ovat sitä mieltä, että sitaatti on Lahesmaalta.

Petri Lahesmaalla oli aikanaan 1980-luvulla lukiolaisten liitossa merkittävä rooli myös siinä, että siilinjärveläinen Jyrki Katainen tuli mukaan politiikkaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)