Verkkouutiset

Postilakon taustalla heikentyvä bisnes – kirjeiden jakelu romahti parissa vuodessa

Tulevan kymmenen vuoden aikana jakelumäärä putoaa 1960-luvun alun tasolle.

Postin työtaistelun takana on markkinoiden nopea heikentyminen. Työnantajapuoli haluaisi sopeuttaa Postin vastaamaan markkinatilannetta nopeammin kuin mihin työntekijäpuoli suostuu.

– Toimintaympäristö on tosi hankala. Meidän on pakko uudistua, sanoo Postin jakeluista vastaava johtaja Anu Punola.

Jaettavien kirjeiden määrä kutistuu nopeasti, samoin sanoma- ja aikakauslehtien määrä. Rahtikuljetuksetkin ovat vähentyneet. Ainoastaan kuljetettavien pakettien määrä kasvaa.

Postin omien tilastojen mukaan vuonna 2000 Suomessa jaettiin 900 miljoonaa kirjettä vuodessa. Vielä vuonna 2011 määrä pysytteli 850 miljoonassa, mutta sen jälkeen alkoi nopea lasku. Tänä vuonna kirjeitä jaetaan ennusteen mukaan 680 miljoonaa ja ensi vuonna enää 620 miljoonaa.

Viestintäviraston tutkimus vahvistaa Postin arvion. ”Kirjepostin määrän väheneminen on kiihtynyt entisestään ja vuonna 2014 se väheni 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna”, virasto kirjoittaa.

– Pelkästään se, miten kirjevolyymi vähenee vuodessa, merkitsee, että se on 60–70 miljoonaa euroa liikevaihdosta pois joka vuosi, Punola sanoo.

Hän sanoo, että Posti yrittää välttää hintojen nostamista, koska kilpailijat, lähinnä lehtitalojen omistama Jakeluyhtiö Suomi, voivat pienempien kustannustensa turvin viedä Postilta markkinaosuuksia.

Jakelun vähenemisen syynä on sähköisten palveluiden nopea kasvu. Monet yritykset esimerkiksi ovat siirtyneet sähköiseen laskutukseen perinteisen kirjeellä lähetettävän laskun sijaan.

Vastaava ilmiö selittää lehtijakelun vähenemistä.

Tammi–maaliskuussa 2014 Posti vei perille 298 miljoonaa sanomalehteä. Tänä vuonna samalla ajanjaksolla määrä oli pudonnut 209 miljoonaan, eli pudotusta kertyi 30 prosenttia. Aikakauslehtien jakelu väheni samassa ajassa 8 prosenttia.

Viestintäviraston mukaan Postin bisnes oli huipussaan 2000-luvun alussa, jolloin se jakoi lähes 1,6 miljardia lähetystä vuodessa. Virasto ennustaa, että vuonna 2025 määrä on enää 400 miljoonaa. Yhtä matalalla jakelu on ollut 1960-luvun alussa.

Internet-kaupankäynnin lisääntyminen toisaalta tuo kasvua pakettien jakeluun. Vuoden 2014 tammi–maaliskuussa Posti jakoi 22 miljoonaa pakettia, tänä vuonna 24 miljoonaa. Posti ei kuitenkaan kerro, kuinka paljon pakettijakelu kasvoi euroissa mitattuna.

Postin liikevaihto vuonna 2014 oli 1,859 miljardia euroa. Vuotta aiemmin se oli 1,976 miljardia. Liiketulos vuonna 2014 oli 5,8 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 9,9 miljoonaa.

Postilla oli viime vuoden lopussa 23 289 työntekijää, heistä noin 3 000 Venäjällä. Posti irtisanoi viime työntekijöitä 741 henkilötyövuoden verran. Yritysjärjestelyiden seurauksena Postista poistui 846 henkilötyövuotta.

Postilakko alkoi torstai-iltapäivänä. Ensimmäiseksi työnteko lopetettiin pääkaupunkiseudulla, muun muassa Helsingin postikeskuksessa.

Uusimmat
MAINOS