Verkkouutiset

Politiikan uuskieli harmittaa – ”aprillia, saamanne tulot jaetaan uudelleen”

Taloustieteen professorin mielestä vihreiden ohjelma on hienostuneinta poliittista uuskieltä.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Liberan sivuilla poliittisen uuskielen peruskurssista. Hänen mukaansa kaikki puolueet näyttävät valitsevan strategiakseen tyhjyyttään kumisevat kielikuvat.

Professori siteeraa vihreiden ohjelman kohtaa ”nykytilanteessa emme halua korottaa kokonaisveroastetta. Olemme kuitenkin valmiit turvaamaan laadukkaat julkiset palvelut viimekädessä veronkorotuksilla”.

– Menee vaikeaksi, kun saman hengenvetoon kerrotaan, että veroastetta ei haluta korottaa, mutta kuitenkin halutaan korottaa, Matti Virén huomauttaa.

Vihreiden ohjelmassa sanotaan myös, että ”poistetaan ympäristölle haitallisia verotukia 800 miljoonan euron edestä”.

Suomeksi tämä tarkoittaa Virénin mukaan: nostetaan polttoaineveroa ym. 800 miljoonalla eurolla.

– On jotenkin säälittävää, että ei edes uskalleta puhua veronkorotuksista, vaan turvaudutaan verotukien munkkilatinaan. Verotuet kun voi ymmärtää lähes miten haluaa; periaatteessa voi sanoa, että kaikki alle 100 prosentin veroasteet ovat verotukia. Tyypillinen esimerkki on elintarvikkeiden alennettu arvonlisäverokanta, jota voi byrokraattikielellä luonnehtia verotueksi. Eli jos se poistettaisiin (mitä vihreät itse asiassa ehdottavatkin), voitaisiin sanoa, että veroja ei suinkaan korotettu – verotuet vain poistettiin, hän kuvailee.

Professori ihmettelee, mistä ohjelmaan on tullut väite, jonka mukaan ”harmaan talouden haitat menetettyinä verotuloina on noin 10 miljardia euroa vuodessa”.

– Jos näin olisi, pitäisi harmaan talouden Suomessa olla jopa 15 prosenttia BKT:sta. Luku on yksinkertaisesti mielipuolinen, Virén kirjoittaa.

Perustulon sähköjänis

– Jos nämä fantasiat eivät riitä, voi huomion kääntää vieläkin helpompiin kohteisiin. Niistä ylivoimaisesti suosituin poliittinen sähköjänis on kansalaispalkka tai perustulo, millä nimellä sitä nyt kutsutaankin, professori Matti Virén toteaa.

Vihreiden ehdotus on 560 euroa kuukaudessa kaikille eikä mitään rasitusta synny, koska nettotulonsiirrot valtiolle pysyvät ennallaan.

– Mutta vaikka näin olisikin (ei varmaan ole), ei bruttolukuja voi niin vaan sivuuttaa. Jos tuloni verotetaan kokonaan pois ja annetaan jollekin toiselle, voidaanko sanoa, että verorasitus ei kasvanut?

Matti Virénin mukaan vihreiden perustuloesityksessä olennaista on kuitenkin periaate.

– Voidaanko todellakin ajatella, että kun ihmiset ansaitsivat työllään jonkin summan, valtio vain sanoisi, että aprillia, saamanne tulot ovat määräytyneet väärin, ja ne jaetaan uudelleen? Perustana ovat markkinoiden sijaan poliittiset voimasuhteet, erilaisten lobbarijärjestöjen vaikutusvalta ja poliittisten kansantribuunien kyky lietsota kateutta, hän kuvailee.

– Voi vain arvailla, mitä tapahtuisi talouskasvulle tällaisessa paratiisissa.

– Kannatan kyllä innokkaasti vihreiden ehdotusta kansalaispalkan tai perustulon kokeilemisesta. Lieksa, Vantaa…, kuka haluaa ensimmäisenä avata takaseinän?, hän vinoilee.

Uusimmat
MAINOS