Verkkouutiset

”Poliittisesti korrektit yliopistot tappavat sananvapauden”

Joukko akateemikkoja on huolissaan kasvavasta kiellettyjen asioiden määrästä brittiyliopistoissa, kertoo The Telegraph.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joukko brittiläisiä johtavia akateemikkoja on sitä mieltä, että yliopistoista on Britanniassa tullut liian poliittisesti korrekteja. Brittiakateemikkojen mukaan yliopistot tappavat sananvapauden kieltämällä kaiken, joka saattaa aiheuttaa pientäkin pahennusta jossakussa.

– Kokonaiselta sukupolvelta kielletään ristiriitaisista näkemyksistä keskustelemisen tarjoama intellektuelli haaste, akateemikot toteavat kannanotossaan.

Brittiakateemikkojen interventio sai alkunsa, kun Oxfordin yliopisto ilmoitti harkitsevansa Cecil Rhodesin historiallisen patsaan poistamista yliopistolta. Cecil Rhodes oli yliopiston alumni ja hyväntekijä, joka perusti varallisuudestaan testamentillaan opiskelijoille stipendejä jakavan säätiön. Toisaalta Rhodes rikastui timanttikaivoksilla Afrikassa ja häntä pidetään Apartheidin perustajahahmona.

Brittiakateemikkojen joukkoa johtavat sosiologian professori Frank Furedi Canterburyn yliopistosta ja tohtori Joanna Williams Kentin yliopistosta. Williamsin mukaan Rhodesin patsaan poistaminen on osa ”pitkää ja kasvavaa listaa brittikampuksilla kielletyistä ihmisistä ja asioista, kuten pop-kappaleista, sombreroista ja ateisteista”.

Koska brittiyliopistot näkevät opiskelijansa pitkälti maksavina asiakkaina, he eivät usein uskalla vastustaa pienten, mutta äänekkäiden opiskelija-aktivistiryhmien vaatimuksia kieltää asioita yliopistolla.

– Vain harvat akateemikot vastustavat opiskelijoiden taholta tulevaa sensuuria. On tärkeää tehdä enemmän, sillä kulttuuri, joka rajoittaa ideoiden vapaata vaihtoa kannustaa itsesensuuriin ja saa ihmiset pelkäämään omien näkemystensä esittämistä siinä ajatuksessa, että heidät voitaisiin tulkita väärin, akateemikot toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)