Verkkouutiset

Poliitikot kiistelevät taas kerjäläisistä – ”Romaneja verrataan roskiin”

Helsingin kokoomus haluaa organisoidun kerjäämisen kuriin. Vihreissä epäillään, että motiivina on vain siistiä kaupunkikuvaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Lasse Männistö (kok.) sanoo, että Helsingin ei pidä järjestää majoitusta ulkomaalaisille romaneille.

– Meidän sosiaaliturvamme täytyy olla jatkossakin asumisperusteista, eikä sitä pidä ulottaa ulkomaan kansalaisiin, Männistö sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Helsinki selvittää parhaillaan, voitaisiinko ulkomaalaisille romaneille, joista iso osa on kerjäläisiä, järjestää yöpymispaikkoja maksua vastaan. Taustalla on kaupunginvaltuuston SDP-ryhmän aloite, jossa esitettiin selvitystä.

– Pidän päätöstä vääränä, valtuuston suurimman ryhmän puheenjohtaja Männistö kommentoi.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Emma Kari suhtautuu asiaan joustavammin.

– Kaupungin tavoitteena ei voi olla luoda kerjäläisten väliaikaissäilöjä eikä slummeja, mutta majoituskysymys ei ole yksiselitteinen.

Vihreät on Helsingin valtuuston toiseksi suurin ryhmä.

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen sanoi viikonloppuna Aamulehdessä, että kerjäläisongelma leviää koko maahan, ellei asiaan puututa. Helsingin kokoomus puolestaan aikoo syksyllä tehdä kaupungille aloitteen, jolla kielletään organisoitu kerjääminen.

– Jos Helsinki on aloitteellinen, se antaa signaalin hallituksen suuntaan, että olisi syytä ryhtyä toimiin, Männistö toteaa.

Viime vaalikaudella kansanedustaja Juha Hakola (kok.) teki lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi, mutta se ei edennyt laiksi saakka. Männistön mukaan kokoomuksessa ei suunnitella uutta aloitetta.

Männistö toteaa, että organisoituun kerjäämiseen liittyy yhä useammin pakottamista ja hyväksikäyttöä, jossa hyödyn keräävät väliportaan kerääjät kerjäläisten itsensä sijaan. Ilmiöön ei kuitenkaan voida puuttua, koska ihmiskauppaa säätelevä laki on liian tiukka, Männistö arvelee.

– Jos kriminalisoidaan organisoitu kerjääminen, poliisi voi puuttua asiaan kadulla ja selvittää kytköksiä nykyistä tehokkaammin, hän sanoo.

Hänen mukaansa tästä hyötyvät sekä hyväksikäytetyt kerjäläiset että Helsingin asukkaat.

Emma Karin mielestä uutta lakia ei tarvita.

– Nykyinen laki sallii puuttumisen. Kyse on siitä halutaanko ongelmaan puuttua.

Kari myös epäilee, että kokoomuslaisten tai perussuomalaisten valtuutettujen suurimpana motiivina ei ole kerjäläisten auttaminen vaan kaupunkikuvan siistiminen.

– Kun tästä keskusteltiin viimeksi pari vuotta sitten, puhuttiin enemmän epäsiisteydestä ja siitä että kerjäläiset haittaavat kaupunkikuvaa. Romaneja melkein verrattiin roskiin.

Lue myös:

”Pukumiehet keräävät kerjäläisten hyödyt”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)