Verkkouutiset

Poliisin pitsajahdille täystyrmäys – ”surkuhupaisaa, kamalaa”

Poliisi ei voi luonnehtia kokonaista ryhmää yrittäjiä rikollisiksi vain sen takia, että he myyvät tavaraa halvalla, ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heikki Pursiainen ruotii Liberan sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan sittemmin #pizzagatena sosiaalisessa mediassa tunnetuksi tullutta ilmiötä.

Se sai alkunsa poliisin some-kampanjasta, jossa kerrottiin, ettei yrittäjä voi myydä pitsaa alle 6 eurolla ja hoitaa samalla ”velvoitteitaan”.

Samassa yhteydessä kansalaisia pyydettiin ilmoittamaan liian halpoja pitsoja myyviä yrittäjiä.

”Jos poliisi epäilee tiettyä ravintoloitsijaa rikoksesta, se voi tutkia asiaa. Poliisi ei voi luonnehtia kokonaista ryhmää yrittäjiä rikollisiksi vain sen takia, että he myyvät tavaraa halvalla. Poliisin tehtävä ei ole määritellä Suomessa myytäville hyödykkeille minimihintoja”, Heikki Pursiainen kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että kansalaisia voi kehottaa ilmoittamaan rikosepäilyistä. Kehotus ilmiantaa liian halpoja hintoja perivät yrittäjät, on Pursiaisen mukaan kuitenkin samalla sekä surkuhupaisaa että kamalaa.

”Se on surkuhupaisaa, koska poliisi ilmeisesti luulee, että ihmiset ovat valmiita tällaiseen. Se on kamalaa, koska poliisin mielestä näköjään tällainen ilmiantoyhteiskunta olisi toivottava”, Pursiainen toteaa.

Heikki Pursiaisen mukaan pitsayrittäjät eivät ole rikkaita veronkiertäjiä vaan suurelta osin maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, jotka tulevat toimeen myymällä halpaa pitsaa.

”Osa on yrittäjänä siksi, että työllistyminen muuten on vaikeaa. Se, että poliisikoneisto ottaa nämä yrittäjät kampanjansa ensimmäiseksi kohteeksi on jokseenkin pöyristyttävää”, sanoo Pursiainen.

Hänen mielestään on täysin järkyttävää, että laskelma väitetysti harmaan talouden puolelle putoavan pitsan hinnasta on laskettu yhteistyössä edunvalvontajärjestö MaRa:n kanssa.

”Se ei ole kovin kaukana siitä, että poliisi olisi rekrytoitu pitämään yllä kartellihinnoittelua.”

Pursiaisen mukaan mikään määrä poliisitoimintaa tai ilmiantokampanjoita ei riitä harmaan talouden poistamiseen, jos sääntely ei ole järkevää ja verotus kohtuullista sekä työmarkkinat toimivia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)