Verkkouutiset

Mielenosoittajat ovat vallanneet hallintorakennuksia. LEHTIKUVA / AFP

Poliisi surmannut kymmeniä mielenosoittajia Kazakstanissa

Ihmisoikeusjärjestö kuvailee tapahtumia järkyttäviksi.

Kymmenet ihmiset ovat Kazakstanin viranomaisten mukaan saaneet surmansa poliisioperaatiossa maan suurimmassa kaupungissa Almatyssä. Viranomaiset ovat puhuneet ”mellakoitsijoiden eliminoinnista” ja luonnehtineet toimia terrorismin vastaisiksi operaatioiksi.

– Järkyttävä uhriluku vastauksena yön ryöstelyyn ja levottomuuksiin, asiasta tässä kertova Human Rights Watch toteaa maan tilannetta käsittelevässä katsauksessaan.

Myös kahdeksan poliisia on menehtynyt ja satoja loukkaantunut.

Kazakstan on ajautunut kaaokseen energian korkeiden hintojen laukaisemien protestien levittyä nopeasti koko maahan. Mielenosoitukset ovat kääntyneet avoimen poliittisiksi ja maan hallitus on eronnut. Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotot ovat olleet paikoin rajuja.

HRW:n mukaan Kazakstanin viranomaiset ovat pidättäneet satoja ihmisiä koko maahan levinneissä protesteissa. Joidenkin lähteiden mukaan viranomaiset ovat kuitenkin myös toisinaan päättäneet olla puuttumatta mielenosoituksiin.

Venäjän ja muiden Kansallisen turvallisuusjärjestön jäsenvaltioiden joukot saapuivat tänään Kazakstaniin maan johdon pyynnöstä.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt torstaina aamulla kuvia Almatyn kaduilla liikkuvista Venäjän sotilaista.

HRW vaatii Kazakstania kunnioittamaan ihmisoikeusvelvoitteitaan, sananvapautta ja oikeutta rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

– Kazakstanin viranomaiset ovat rajoittaneet perusoikeuksia jo pitkään, järjestö toteaa.

Kazakstanin huomautetaan muun muassa kieltäneen oppositiopuolueita ja vainonneen opposition aktivisteja.

Uusimmat
MAINOS